Rīgas pašvaldība aicina uz Klimata festivālu 2022

20. decembrī no plkst. 10.00 līdz 13.00 Rīgas enerģētikas aģentūra (REA) aicina uz Klimata festivāla tiešsaistes konferenci “Rīga – energoneatkaRīga”. Straumēšana notiks tīmekļa vietnē DELFI.lv un “Rīga attīstās” Facebook kontā.

Klimata festivāls ir ikgadējs pasākums, lai kopīgi novērtētu izvirzīto klimata mērķu izpildi un definētu turpmākos soļus ceļā uz klimatneitrālu Rīgu. Energokrīze būtiski mainījusi situāciju enerģētikas sektorā. Vēl būtiskāka ir kļuvusi klimata mērķu sasniegšana, kas ietver sevī gan ēku atjaunošanu, lai samazinātu enerģijas patēriņu, gan pieejamo resursu ilgtspējīgāku izmantošanu. Konferences moderators – Gundars Rēders.

Pasākumu atklās Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas vadītāja Selīna Vancāne, kura iedibinājusi festivāla tradīciju kā ikgadēju ziņojumu sabiedrībai par pašvaldības rīcībām un plāniem ceļā uz klimatneitralitāti. Selīna Vancāne: “Lai mainītu pilsētu, ir jāmainās iedzīvotāju paradumiem, un to var panākt tikai caur izpratni un kvalitatīvu komunikāciju. Mums ir svarīgi uzrunāt ikvienu, skaidrojot, kā ar ikdienas rīcībām šodien, mēs ietekmējam nākotnes Rīgu, kā tas ietekmē iedzīvotāju veselību, ekonomisko situāciju un labbūtību.”

REA direktors Jānis Ikaunieks konferencē informēs par energopārvaldības principiem, par līdzfinansējumu ēku energoauditam, kā arī par REA īstenoto informatīvo pasākumu ciklu un konsultāciju pieejamību par māju siltināšanu. Sarunās iesaistīsies arī SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” pārstāvis, bet AS “Rīgas siltums” speciālists informēs par ilgtspējīgu centralizētu siltumapgādi, par to, kas jau ir paveikts un kas vēl ir ieplānots. Ar savu pieredzes stāstu par mājas atjaunošanu dalīsies siltinātas daudzdzīvokļa mājas iedzīvotājs: ar kādām grūtībām saskārās, kādi ir ieguvumi, kā mājas atjaunošanas rezultāts jūtams ikdienā. Konferences pirmās daļas noslēgumā paredzēta kopīga diskusija, kā atjaunot ēkas un veidot ilgtspējīgāku siltumapgādi.

Otrā konferences daļa sāksies ar Rīgas Tehniskās universitātes stāstu par “Futurimo Rīga”, tas ir inženierzinātņu un dabas zinātņu izglītojošs centrs bērniem un ģimenēm, kuru universitāte veido sadarbībā ar Rīgas pašvaldībuVides izglītības fonds informēs par vides izglītības modeli – Ekoskolu programmu, bet inovāciju kustība Vefresh spriedīs, kā vēl vairāk iesaistīt sabiedrību klimatneitralitātes mērķu sasniegšanai, rosinot visus konferences dalībniekus kopīgai diskusijai.

2021. gadā Rīgas pašvaldībā izstrādāts “Rīgas pilsētas ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plāns līdz 2030. gadam”. Tas ietver rīcības efektīvākai un gudrākai resursu izmantošanai, lai veicinātu pašvaldības iedzīvotāju labklājību, neradot papildus ietekmi uz vidi, sniedzot iespēju Rīgai kļūt energoneatkarīgai. Rīgas pašvaldība 2008. gadā pievienojās Eiropas Pilsētu mēru pakta iniciatīvai, kurā līdz šim ir apvienojušās vairāk nekā 10 tūkstoši Eiropas pašvaldības. Pakts paredz, ka pašvaldības uzņemas saistības ne tikai sasniegt nozīmīgus CO2 emisiju samazinājuma mērķus līdz 2030. gadam, bet arī panākt klimatneitralitāti. Rīga ir  viena no 100 Eiropas Savienības misijas pilsētām. Šīs misijas ietvaros tiek izstrādāti pilsētu Klimata līgumi, nosakot konkrētus rīcības plānus tādās nozarēs kā enerģētika, ēku energoefektivitāte, atkritumu apsaimniekošana, mobilitāte, kā arī ar to saistītie investīciju plāni. Šajā procesā pilsētas iesaista iedzīvotājus, pētniecības organizācijas un privāto sektoru.

Informāciju sagatavoja: Solvita Brence-Kauste, Rīgas domes Komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinatore

Zaļā Josta - Reklāma