Latvijas pilsētas izgaismo mirdzošās “DecemberDesign” dekorācijas

Iespaidīgi gaismas objekti un mirdzošas virtenes – arī šogad Latvijas lielākās pilsētas pirmssvētku un svētku periodā rotā iespaidīgās “DecemberDesign” dekorācijas, kuras radījuši mākslinieki, inženieri un citu jomu profesionāļi dizainera Kristapa Štobja vadībā.

“Ziemassvētki visnotaļ ir gada gaidītākie un burvīgākie svētki. Arī šogad esam parūpējušies par svētku sajūtām, izrotājot vairāk nekā 30 pilsētas Latvijā un Baltijā ar dažādām dekorācijām. Šogad dekorācijās ir jūtama izteikta patriotiskā tematika un modernā etnogrāfija, kā arī ņemtas vērā pilsētu kultūrvēsturiskās vērtības, taču daudzviet ir vērojami arī tradicionālie Ziemassvētku rotājumi – rotātas egles, mirdz gaismas bumbas un daudzi citi elementi, kas klasiski mums visiem asociējas ar šiem svētkiem,” stāsta December Design” dibinātājs un dizainers Kristaps Štobis.

Mūsdienu etnogrāfijas stilistika un kultūrvēsturiskās vērtības

Inovatīvu materiālu un jaunāko tehnoloģiju izmantošana dekorāciju ražošanā nodrošina mūsdienīgu skatījumu uz mūsu sabiedrībainozīmīgām vērtībām – par to pārliecināti “DecemberDesign” dizaineri. Māras līkloča kontūras, stilizēti Daugavas līkloči, Ausekļi un citas simboliskasvērtības – tās skatāmas Jūrmalā, Lielvārdē, Ogrē un citās pilsētās. Bez tā, vairāku pilsētu dekorācijas veidotas, pamatojoties uz pilsētu kultūrvēsturiskajām vērtībām – rotātas pilsētu ēkas, radītas pilsētu un novadu ģerboņu iedvesmotas vides instalācijas. Šādi elementi skatāmi Ikšķilē, Ķegumā, Nīcā, Talsos un citās pilsētās.

Dekorāciju pamatā arī pilsētu leģendas un nostāsti

Leģendas un seni nostāsti vēsta, ka Dobeles pils pagrabā esot apslēpti dārgumi – kas dārgumus atradīs un spēs dārgumu lādi atvērt, tam piederēs visa bagātība. Balstoties uz šo seno nostāstu, “December Design” ir radījuši Ziemassvētku dekorāciju dizainu Dobeles pilsdrupām un pilsētai ar dārgumu lādes atslēgu tematiku. Arī Liepājas dekorāciju konceptam pamatā ir kāds īpašs stāsts – pāri pilsētai lidojusi Ziemassvētku Lidmašīna, kas izkaisījusi simtiem gaismas bumbu, kas tagad spoži mirdz kā uz māju jumtiem, tā arī pilsētas skvēros un laukumos. Tā pirms pāris gadiem, kad tika atjaunota Liepājas Lidosta, tika izveidota Lidmašīnas dekorācija, kura dizaina ziņā precīzi atbilst reālajam lidmašīnas modelim. Stāsts par lidaparātiem turpmākajos gados ir turpināts, un nu jau Liepājā mirdz ne tikai Lidmašīna, bet arī 13 metrus augsts, interaktīvs Gaismas Balons, turklāt pa pilsētas ielām lepni braukā December Design rotātais Ziemassvētku tramvajs. 

Rīga – lielākais projekts šogad

Savukārt no 16. decembra rīdziniekiem un pilsētas viesiem apskatei būs pieejama īpaša pastaigu taka – Ziemassvētku gaismas taka – kas no parka pie Latvijas Nacionālās operas vedīs pasakainos piedzīvojumos cauri Bastejkalnam uz Kronvalda parku. Šis ir pirmais gads, kad galvaspilsētā tiek īstenots šāda veida projekts, un paredzams, ka Rīgas kanālmalas parku dekorācijas būs vienas no visapmeklētākajām visā Baltijā. Arī uzņēmuma gandrīz 15 gadu profesionālajā pieredzē šis ir viens no lielākajiem īstenotajiem projektiem.

Zaļā Josta - Reklāma