Rīgā:Ķengaragā notiks bezmaksas mērījumi sirds veselības profilaksei

Bezmaksas sirds un asinsvadu risku pārbaudes 9. decembrī būs pieejamas „Veselības centru apvienības” (VCA) jaunajā doktorātātirdzniecības centrā „Dole” (Maskavas ielā 357, Rīgā), kā arī turpat esošajā „Mēness aptiekā” 85.  Ķengaragā līdz ar šiem bezmaksas mērījumiem sirds veselības profilaksei noslēgsies akcija „KardioLoģiski”, kurā veikti vairāk nekā 700 mērījumu – 5 % no pārbaudītajiem akcijas dalībniekiem saņēmuši mediķu ieteikumu apmeklēt ārstu.

9. decembrī no pulksten 14.00 līdz 16.00 Ķengaragā  bez maksas un iepriekšēja pieraksta būs pieejamas sirds un asinsvadu risku pārbaudes – iedzīvotāji aicināti rēķināties ar uzgaidīšanai nepieciešamo laiku. Ikviens varēs izmērīt asinsspiedienu, noteikt cukura un holesterīna līmeni asinīs, ķermeņa masas indeksu un saņemt ārsta konsultāciju „Veselības centru apvienības” jaunajā doktorātā TC „Dole”.  Doktorāts ir ērti pieejams 2. stāvā, un apmeklētāji tiek mudināti rūpēties par savu sirds un asinsvadu veselību, veicot mērījumus un saņemot konsultāciju. Asinsspiediena mērījumus bez maksas varēs veikt arī TC esošajā „Mēness aptiekā” 85.  

Sadarbībā ar biedrību “ParSirdi.lv” akcijas „KardioLoģiski” ietvaros mērījumi sirds veselības profilaksei VCA doktorātā TC „Dole” un „Mēness aptiekā 85” ir noslēdzošie  šajā  gada periodā īstenotajai profilaktisko mērījumu aktivitātei, mudinot iedzīvotājus Latvijā rūpēties par sirds un asinsvadu veselību. Akcijā veikto vairāk nekā 700 mērījumu rādītāji liecina par šādu iedzīvotājiem ērti pieejamu iespēju nozīmi. Ikreiz dažāda vecuma dalībnieku vidū VCA un „Mēness aptiekas” speciālisti atklāj tādus, kurus jāmudina apmeklēt ārstu, jo riska faktori ir paaugstināti – visbiežāk novērots paaugstināts asinsspiediens. Speciālisti arī ieteikuši veikt izmaiņas dzīvesveidā, dodot priekšroku veselīgam uzturam, regulārām fiziskām aktivitātēm, atmest kaitīgos ieradumus. Mediķi akcijas laikā novēroja atšķirīgu aktivitāti – vairāk šo bezmaksas mērījumu iespēju izmantoja gados vecāki iedzīvotāji, un šajā akcijas periodā visaktīvākie bija Bauskas iedzīvotāji.  

„Veselības centru apvienības” ārste Zane Marecka par mērījumu nozīmi:  „Jo vairāk iespējams izzināt, jo veiksmīgāk var novērst saslimšanas riskus, uzturēt iespējami labu veselību un dzīvot ilgāku, pilnvērtīgu mūžu aktīvi un ar prieku. Lai saglabātu labu veselību, tostarp – stipru sirdi – un novērstu saslimšanas riskus, profilaksei ir ļoti nozīmīga loma, tāpēc ikreiz ir liels gandarījums, ka iedzīvotāji arī paši izrāda iniciatīvu un izmanto šādas bezmaksas iespējas, nevis pie mums vēršas pēc palīdzības vien tad, kad jau vērojama veselības pasliktināšanās.” 

Jaunatvērtajā VCA doktorātā TC „Dole”, Rīgā iedzīvotājiem pieejami ģimenes ārsta pakalpojumi, kardiologa, oftalmologa un citu speciālistu konsultācijas, kā arī iespēja izmantot vakcinācijas un procedūru kabineta pakalpojumus. 

Visā Latvijā aptaujājot 1001 iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem,  „Mēness aptiekas” un  pētījumu aģentūras „Norstat” veiktajā aptaujā šovasar noskaidrots – jo gados vecāki ir respondenti, jo mazāk viņu vidū tādu, kuri uzskata, ka asinsspiedienu vajadzētu sākt mērīt jau agrā jaunībā. Savukārt 18-29 gadus jauno cilvēku vidū populārākais  viedoklis ir, ka asinsspiedienu vajadzētu sākt mērīt 15-34 gadu vecumā – šādi uzskata 45%. Vecumā no 50 – 74 gadiem respondenti visvairāk ir pārliecināti, ka asinsspiediena mērīšana jāuzsāk no 35 gadiem un vēlāk, piemēram, no 50 gadiem. 

Atbildot par to, no kura vecuma vajadzētu noteikt holesterīna līmeni, lielākā daļa aptaujāto – 39% pauda, ka tas būtu jādara vecumā no 34-49 gadiem. Populārākais šāds viedoklis ir 30-74 gadu vecumā. Gados jauno cilvēku (18-29) vidū vairāk izplatīts uzskats ir, ka holesterīna līmeni jāmēra jau 15-34 gadu vecumā. Ja šādi uzskata 46% jauno cilvēku, tad attiecīgi 30-39 gadu vecumā tā domā 31% aptaujāto iedzīvotāju. Mazāk populārs viedoklis ir, ka holesterīnu vajadzētu mērīt no 50 gadu vecuma, un šāda pārliecība ir tikai 15% aptaujāto. 

Tikai 12% respondentu nesaskatīja nozīmi asinsspiediena mērīšanai un tikai 10% tādās domās ir par holesterīna mērīšanas nepieciešamību. 

Reprezentatīva iedzīvotāju aptauja „Mēness aptieka” sadarbībā ar pētījumu aģentūru „Norstat” 2022. gada 1. pusgadā veikta visā Latvijā, aptaujājot 1001 iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Zaļā Josta - Reklāma