Kur paliek dzērājšoferiem konfiscētie auto

Jau vairāk nekā mēnesi spēkā ir Krimināllikums, kurš ļauj dzērājšoferiem virs 1,5 promilēm konfiscēt auto vai piespriest cietumsodu. Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums “Panorāma” skaidro, kur paliek dzērājšoferiem konfiscētie auto.

Kā ziņo LTV raidījums «Panorāma», konfiscētie auto sākotnēji tiek turēti Nodrošinājuma valsts aģentūras (NVĀ) stāvlaukumos visā Latvijā.

«Stāvlaukumi pildās,» uzsver NVĀ Resursu pārvaldes vadītājs. Pēc Valsts policijas izsaukuma saņemšanas aģentūrai četru stundu laikā jāpārņem transportlīdzeklis.

Vēlāk auto pārdod Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Par auto konfiskāciju lemj prokurstūra vai tiesa, pēcāk tos nodod VID pārziņā, kur notiek cenu aptauja par konfiscēto auto.

Ātrākais process, kad transportlīdzeklis «iziet ārā» no aģentūras, ir mēneša laikā. 

Vairumā gadījumu, kā norāda prokuratūra, dzērājšoferi sēžas pie stūres automašīnām, kas viņiem nemaz nepieder.

“Ja dzērājšoferis vadījis auto, kas nav viņa īpašumā, tad aizstāt konfiskāciju var ar attiecīgu naudas summu transportlīdzekļa pilnā vai daļējā vērtībā,” skaidro Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Arvīds Kalniņš.

Lielākoties prokurors piemēro dzērājšoferiem naudas sodus vai sabiedriskos darbus.

Līdz šim lielākā piedzenamā summa bijusi 8 500 eiro kādam pamatīgā reibumā braukušam kravas automašīnas vadītājam.

Taču gadījumi tiesā nonāk gadījumos, ja prokuratūras ieskatā šoferim jāpiemēro cietumsods vai transportlīdzeklis vadīts bez tiesībām, kā arī gadījumos, ja apsūdzētā persona nepiekrīt lēmumam par sodu.

Vidzemes rajona tiesa, kur nonākušas jau trīs šādas lietas, norāda, ka «vēl pāragri vērtēt, cik ļoti izmaiņas krimināllikumā ietekmēs tiesu darbu, taču noslodze tiesai pieaugs».

VID pauž, ka cenu aptaujā var piedalīties gan juridiskas, gan fiziskas personas bez nodokļu parādiem, piemērotām sankcijām un kuras nav atzītas par maksātnespējīgām.

Mēneša laikā uzsākti jau 82 kriminālprocesi par sēšanos pie stūres alkohola reibumā virs 1,5 promilēm.

Zaļā Josta - Reklāma