VID lūdz uzsākt kriminālvajāšanu pret trīs personām par “aplokšņu algu” izmaksu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde 2022.gada janvārī Nodokļu un muitas lietu prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja kriminālprocesu pret trīs personām par grāmatvedības uzskaitē neuzrādītas darba samaksas izmaksu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka uzņēmums, kurš nodarbojās ar ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu, saimnieciskās darbības laikā no 2016.gada novembra līdz 2018.gada aprīlim grāmatvedības reģistros nav uzrādījis darba algas pilnā apmērā. Neuzrādīto un neaprēķināto darba samaksu ir neoficiāli izmaksājis uzņēmumā strādājošiem darbiniekiem vairāk nekā 29 000 eiro apmērā.

Uzņēmums nodokļu administrācijai sniedza nepatiesu informāciju saturošus dokumentus par darba samaksu, tādējādi nenomaksājot iedzīvotāju ienākuma nodokli un neveicot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas vairāk nekā 22 000 eiro apmērā. Tāpat tika noskaidrots, ka uzņēmums laika posmā no 2018.gada janvāra līdz 2019.gada martam nenomaksāja likumos noteiktā termiņā nodokļu maksājumus vairāk nekā 45 000 eiro apmērā. 

Kopējais valsts budžetam nodarītais kaitējums ir vairāk nekā 67 000 eiro apmērā.

Kriminālprocess 2022.gada janvārī nosūtīts kriminālvajāšanas uzsākšanai pēc noziedzīga nodarījuma pazīmēm, kas paredzēti Krimināllikuma217.1 pantā un 218.panta otrajā daļā par darba samaksas noteikumu pārkāpšanu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Kriminālvajāšanu lūgts uzsākt pret trim ar šo uzņēmumu saistītām personām – īpašnieku,  menedžeri un faktisko uzņēmuma vadītāju. 

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19.pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Zaļā Josta - Reklāma