VID aptur PVN izkrāpēju grupējuma darbību

euro banknotes

022. gada novembrī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas darbinieki apturēja noziedzīga grupējuma darbību, kurš nodarbojās ar PVN izkrāpšanu, nodarot zaudējumus valsts budžetam vairāk nekā 190 000 eiro apmērā. Kratīšanu laikā atrasta un izņemta ne tikai skaidra nauda, sudraba un zelta monētu kolekcija, datori un grāmatvedības dokumenti, t.sk. “melnās grāmatvedības” pieraksti, bet arī narkotiskās vielas un kaujas ieroču patronas.

Veicot virkni izmeklēšanas un operatīvo darbību, noskaidrots, ka organizēta personu grupa laika periodā no 2021.gada augusta līdz 2022.gada augustam darbojās ar mērķi realizēt Latvijas Republikā reāli strādājošiem uzņēmumiem dažāda veida preces un pakalpojumus (veikt darījumus, kas apliekami ar PVN) un vienlaicīgi izvairīties no PVN nomaksas valsts budžetā lielos apmēros. Sava noziedzīgā nodarījuma realizēšanai grupa veica saskaņotas darbības, organizēja un veica faktiski nenotikušu darījumu uzrādīšanu lielos apmēros organizētās grupas faktiskā kontrolē esošo uzņēmumu PVN deklarācijās, tādējādi nodarot zaudējumus valsts budžetam vairāk nekā 190 000 eiro apmērā. 

Uzņēmumi darbojās dažādu preču vairumtirdzniecības un vieglo, smago automašīnu un traktortehnikas tirdzniecības jomās.

Uzsāktā kriminālprocesa ietvaros VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbinieki veica procesuālās darbības Rīgā, Mārupes un Ķekavas novados, tajā skaitā, 19 kratīšanas kriminālprocesā iesaistīto personu dzīves vietās, birojos un automobiļos.

Kratīšanu laikā atrasti un izņemti kriminālprocesam nozīmīgi pierādījumi, t.sk. skaidra nauda 38 255 eiro apmērā, sudraba un zeltu monētu kolekcija, grāmatvedības dokumenti, t.sk. “melnās grāmatvedības” pieraksti, narkotiskās vielas, kaujas ieroča patronas, mobilie tālruņi, datori un datu nesēji, kas tiks analizēti turpmākajā kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas gaitā.

Mantisko jautājumu nodrošināšanai uzlikti aresti automašīnām MERCEDES BENZ S350 un BMW 635, kā arī septiņiem nekustamajiem īpašumiem Mārupes un Ķekavas pagastos.

Saistībā ar organizētā noziedzīgā grupējuma darbībām VID Nodokļu un muitas policijā ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 218.1 panta trešajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm.  Kriminālprocesā 16 personām ir tiesības uz aizstāvību; no tām 3 personām piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19. pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Zaļā Josta - Reklāma