Veselības ministrija aicina uz tikšanos nozares organizācijas ,lai apspriestu ārstniecības personu darba samaksas jautājumu

Lai apspriestu ārstniecības personu darba samaksas jautājumus un jaunā atalgojuma modeļa tālāko virzību, Veselības ministrija ceturtdien, 22. septembrī, uz tikšanos aicinājusi nozares organizācijas.

Sanāksme notiks Veselības ministrijā plkst.12:00. Tajā piedalīties aicināta Latvijas Ārstu biedrība, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība, Latvijas Jauno ārstu asociācija, Latvijas Māsu asociācija, Latvijas Slimnīcu biedrība, Latvijas Lielo slimnīcu asociācija, Latvijas Ģimenes ārstu asociācija, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija, Latvijas Ārstniecības personu profesionālo organizāciju savienība un Veselības aprūpes darba devēju organizācija.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts piedalīties sanāksmē aicinājis arī Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu un finanšu ministru Jāni Reiru.

Nozarē strādājošo atalgojuma palielināšanai laika posmā no  2019. līdz 2022. gadam novirzīti vairāk nekā 364 miljoni eiro. Tiks straujš atalgojuma palielinājums Latvijā publiskajā sektorā līdz šim nav bijis, vienlaikus Veselības ministrija turpina darbu, lai palielinātu mediķu algas.

Veselības ministrija kopīgi ar nozari izstrādājusi jaunu ārstniecības personu samaksas modeli, kas veido taisnīgu, konkurētspējīgu un caurskatāmu atalgojuma sistēmu. Tā pamats ir katra nozarē strādājošā attiecības ar pacientu, kuras balstās noteiktā izglītībā, profesionālajā pieredzē, atbildībā un darba sarežģītībā. Reforma katram ļaus izsekot, par kādu darba apjomu, zināšanām, prasmēm un papildu pienākumiem ārstniecības persona saņem konkrēto darba samaksu.

Jaunais ārstniecības personu atalgojuma modelis paredz, ka mērķa algu katrai ārstniecības personu amatu grupai plānots sasniegt pakāpeniski piecu gadu laikā – no 2023. gada līdz 2027. gadam. Atalgojuma pieaugums paredzēts katru gadu. Nākamajā gadā atbilstoši jaunajam atalgojuma modelim ārstniecības personu darba samaksas palielinājumam vajadzīgi 55,6 miljoni eiro, kas ir iesniegti Finanšu ministrijā līdz ar citiem nozares prioritārajiem pasākumiem.

Zaļā Josta - Reklāma