Bukmeikeri pārliecināti par viena politiskā spēka triumfu Saeimas vēlēšanās

Tuvojas 1. oktobris un 14. Saeimas vēlēšanas diena – lai gan šogad partiju, kas centīsies iekļūt Saeimā ir vairāk nekā iepriekšējos gados, un katra no tām cenšas pievilināt jaunus atbalstītājus, “Betsafe” prognožu eksperti ir pārliecināti – vadībā izvirzīsies partija, kas jau ir nostriprinājusies Saeimā un veido daļu no koalīcījas, un kuras pārstāvji ir augstos amatos Ministru kabinetā.  

Iepriekšējo Saeimas vēlēšanu vieni no skaļākajiem politiskajiem spēlētājiem bija Aldis Gobzems un Artuss Kaimiņš, abiem pārstāvot “KPV LV”. Šogad abu ceļi ir šķīrušies – kamēr Kaimiņš nekandidē uz jaunās Saeimas sasaukumu, Gobzems ir izveidojis jaunu politisko partiju “Katram un katrai”. Lai arī partija aktīvi strādā pie aģitācijas un tā reklāmas plakāti ir vērojami lielākajā daļā Rīgas, bukmeikeri partijas “Katram un Katrai” vērtē vien ar 38% iespējamību. 

Lai gan Krišjānis Kariņš un “Jaunā Vienotība” pēdējo gadu laikā daudz kritizēta, tieši šīs partijas triumfu prognozē bukmeikeri – iespējas triumfēt tiek vērtētas ar 57% iespējamību. Eksperti ir pārliecināti, ka partijai nebūs lielas konkurences, jo nākamās pretendentes uz iekļūšanu Saeimā ir partija “Nacionālā apvienība”, kuru izredzes novērtētas ar 6% iespējamību, kā arī “Saskaņa”, “Attīstībai/PAR” un “Apvienotais saraksts” ar 4,5% iespējamību. “Šogad uz politiskās skatuves atgriezies arī kādu laiku neredzēts personāžs Ainārs Šlesers ar partiju “Latvija Pirmajā vietā”, cerot iekļūt valsts galveno lēmēju vidū, un bukmeikeri ir pārliecināti, ka tas arī izdodies, jo šīs partijas iespējas sasniegt 5% barjeru ir vērtējamas ar 57% iespējamību,” stāsta Betsafe pārstāve.

Iepriekšējo vēlēšanu uzvarētāja “Saskaņa” savā paspārnē paņēma kādreiz par tautas varoni uzskatīto bokseri Mairi Briedi. Vēl pagājušā gada oktobrī prāvs skatītāju pulks “Arēnā Rīga” vēroja Brieža cīņas, savukārt šogad Briedis izcēlies ar vairākiem skaļiem skandāliem sociālajos tīklos, pēc kā paziņojis par pievienošanos “Saskaņai”. Ar šo gājienu “Saskaņa” vēlējusies piesaistīt latviski runājošo cilvēku balsis, jo ar krievvalodīgo atbalstu nepietiks, lai iekļūtu 14. Saeimā, par ko vienisprātis ir “Betsafe” eksperti.

Pirms četriem gadiem vēlēšanās piedalījās 16 partijas un 100 deputātu vietas sadalīja septiņas partijas, bet šogad kandidātu loks audzis par trim, sasniedzot 19. Lai gan partiju skaits šogad ir lielāks, bukmeikeri ir pārliecināti, ka vadībā izvirzīsies visiem jau zināmās partijas – “Jaunā Vienotība”, “Saskaņa” un “Nacionālā apvienība”. Ar 83,3% iespējamību tiek prognozēts, ka Saeimā tiks ievēlēts arī “Apvienotais saraksts”,  “Attīstībai/PAR” – 90,9%, savukārt vien ar 66,6%, ka iekļūs “Konservatīvie”. 

Labas izredzes ir arī partijai “Nacionālā apvienība” – izredzes tikt Saeimā ir novērtētas ar 69% iespējamību. Partijai “Progresīvie” iespējas tiek novērtētas ar 71,4% iespējamību, bet “Zaļo zemnieku savienība” – ar 81%. Divām partijām – “Latvijas Krievu savienība” un “Stabilitātei” ir vienādas iespējas iekļūt Saeimā – viņu triumfs tiek novērtēts ar 52,6%.

 “Ir novērojams, ka ar katrām vēlēšanām Latvijas iedzīvotāju aktivitāte mazinājusies. Ja uz 8. Saeimas vēlēšanām 2002. gadā ieradās vairāk nekā 71% balsstiesīgo, tad ārkārtas vēlēšanās 2011. gadā skaits saruka līdz 59,45%, savukārt pirms četriem gadiem vēlēšanās piedalījās vien 54,55% Latvijas iedzīvotāju. Bukmeikeri vērtē ar 73% iespējamību, ka šogad vismaz puse balsstiesīgo ieradīsies uz vēlēšanām,” komentē Betsafe.

Zaļā Josta - Reklāma