Rīgas pašvaldība sprādzienā cietušajai ēkai nodrošinās būvgružu izvešanu un teritorijas sakopšanu

Rīgas pašvaldība veiks aizvadītā gada nogalē Melnsila ielā sprādzienā cietušās ēkas būvgružu izvešanu un teritorijas sakopšanu, kā arī nodrošinās ēkas apsardzi līdz iedzīvotāju mantu nogādāšanai drošībā. Par to ceturtdien, 7. janvārī,  preses konferencē informēja pārstāvji no krīzes vadības darba grupas, kas izveidota pēc Rīgas mēra Mārtiņa Staķa iniciatīvas.

Krīzes vadības darba grupa ceturtdien izvērtēja paveikto un sprieda par turpmākās palīdzības sniegšanu ēkas iedzīvotājiem. “Pašvaldība rūpīgi seko līdzi notiekošajam jau no pirmās dienas, pēc nepieciešamības koordinējot un pārskatot veicamos darbus un veidus, kā palīdzēt iedzīvotājiem,” norādīja darba grupas vadītājs, Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis,

Rīgas pašvaldība plāno par saviem līdzekļiem, no pilsētas izpilddirektora budžeta, sakopt teritoriju un izvest būvgružus. Pēc tam notiks dialogs ar nama īpašniekiem par to, kā vienoties par šo izdevumu sadali. 

Attiecībā uz bojāto ēku, Rīgas pašvaldības policija pagaidām turpinās apsargāt īpašumu. Tuvākajās dienās ekspertu uzraudzībā, ja ēkas drošība to atļaus, plānots iznest iedzīvotāju mantas. Pēc tam ēkai logiem priekšā piestiprinās skaidu plāksnes. Ēkai arī apkārt būs sēta, tāpēc apsardze vairs nebūs vajadzīga.

Ēkas fasāde ir atdalījusies un bojāta, tādēļ līdz ekspertu atzinuma saņemšanai satiksme ielā būs slēgta.

Rīgas dome jau sniegusi un turpinās sniegt dažāda veida palīdzību ēkas iedzīvotājiem. Lai risinātu dzīvesvietas jautājumu, pašvaldība sazinājusies ar dzīvokļu īpašniekiem. Līdz šim visi atteikušies no pagaidu dzīvojamās telpu atbalsta, izņemot viena dzīvokļa īrnieci, kas paudusi vēlmi saņemt palīdzību sociālā dzīvokļa veidā.

Pēc ēkas stāvokļa apzināšanas un eksperta atzinuma saņemšanas dzīvokļu īpašnieki varēs izlemt – vai nu saņemt atbalstu remontdarbiem vai tiesības uz īri pašvaldības īpašumā esošajā dzīvoklī. Iedzīvotājiem ir piecas apdrošināšanas polises ar dažādiem nosacījumiem un “Rīgas namu pārvaldnieks” plāno palīdzēt apdrošināšanas naudas pieprasīšanas procesā.

Lai iedzīvotāji, kas palikuši bez iedzīves, saņemtu krīzes pabalstu, pašvaldībā vērsušās divas ģimenes. Vienai ģimenei jau piešķirti 1000 eiro, otrs iesniegums saņemts vēlāk un patlaban tiek izskatīts. Iedzīvotāji ir informēti par iespējām saņemt dažādus atbalsta veidus.

Ēkā atrodas viens pašvaldībai piederošs dzīvoklis, kas tika izīrēts. Sūdzības par šo dzīvokli Mājokļu un vides departaments nav saņēmis. RNP bija pienākums apsekot dzīvokli reizi trīs gados. Tas izdarīts pēdējo reizi 2017. gadā. Vienīgās izdarītās atzīmes ir nepieciešamība veikt remontu.

Patlaban turpinās izmeklēšana, tāpēc pašvaldības rīcībā nav informācijas par sprādziena cēloņiem.

Jau vēstīts, ka Pārdaugavā, Melnsila ielā 2 naktī uz 31. decembri uzsprāga, daļēji sagruva un aizdegās trīsstāvu dzīvojamā ēka. Negadījumā cieta seši cilvēki un viens gājis bojā.

Zaļā Josta - Reklāma