Rīgas pašvaldība būvēs ģimenes tipa grupu māju un dienas aprūpes centru cilvēkiem ar smagiem funkcionāliem traucējumiem 

Rīgas pašvaldība plāno būvēt pirmo ģimenes tipa grupu māju cilvēkiem ar smagiem funkcionāliem traucējumiem un dienas aprūpes centru. Plānots, ka jaunās ēkas atradīsies Priedaines ielā 11.

Ēku būvniecība varētu kopā izmaksāt ap 4,6 miljoniem eiro. Lai iegūtu nepieciešamos līdzekļus, Rīgas dome trešdien, 29. jūnijā, atbalstīja aizņēmuma ņemšanu Valsts kasē.

“Līdz šim Latvijā deinstitucionalizācijas plāna gaitā neviens no īstenotajiem projektiem nav veidots cilvēkiem ar smagiem un ļoti smagiem funkcionāliem traucējumiem.  Šis ir unikāls projekts, jo te mājvietu radīs cilvēki, kuri bez citu atbalsta nespētu dzīvot patstāvīgi. Tomēr ikviens ir pelnījis iespēju iegūt savas, neatkarīgas dzīves pieredzi – to katrs vecāks novēl savam bērnam, te to būs iespējams īstenot.  Ir gandarījums, ka klāt būs arī dienas aprūpes centrs, uz kuru apkaimju iedzīvotāji varēs vest savus ģimenes locekļus, iegūstot iespēju ikdienas aprūpētājam atgriezties darba un sociālajā dzīvē,” norāda Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētājs Viesturs Kleinbergs. 

Grupu mājā Priedaines ielā 11 būs 16 vietas personām ar smagiem garīgā rakstura traucējumiem. Vēl 20 vietas paredzētas dienas aprūpes centrā. Ģimenes tipa grupu dzīvoklis veidots tā, lai kopā dzīvotu ne vairāk kā četras personas. Katram cilvēkam tiek nodrošināta sava guļamistaba, kopīga virtuve, kā arī dzīvojamā zona. Mazo grupu aprūpē un atbalsta profesionāls atbalsta personāls. Par šī pakalpojuma īstenošanu galvaspilsētā noslēgts līdzdarbības līgums ar nevalstisko organizāciju biedrību “Latvijas Kustība par neatkarīgu” dzīvi. 

Grupu dzīvokļu dzīvojamās mājas celtniecības izmaksas plānotas 2,7 miljoni eiro, savukārt dienas aprūpes centra ēkas celtniecības izmaksas varētu pārsniegt 0,8 miljonus eiro. Pārējās projekta izmaksas veido būvprojekta izstrāde, autoruzraudzība, teritorijas labiekārtošana, aprīkojums un būvuzraudzība, kā arī ārējo inženiertīklu izbūve. 

Vairāk nekā trīs miljonus eiro projekta realizācijai plānots nodrošināt no pašvaldības līdzfinansējuma. Pārējo finansējumu veido valsts un Eiropas Savienības (ES) projektu līdzfinansējums. 

Šobrīd Rīgā ir septiņi grupu dzīvokļi, no kuriem pirmais izveidots pirms vairāk nekā 20 gadiem. Pakalpojuma nodrošināšanā Rīga sadarbojas ar Siguldu un Valmieru. Latvijā grupu dzīvokļi ir izveidoti vēl 19 pašvaldībās. 

Informāciju sagatavoja: Mārtiņš Vilemsons, Rīgas domes Komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinators

Zaļā Josta - Reklāma