Rīgā notiks amatierteātru izrāžu parāde

Rudenī jau tradicionāli iedzīvotāji gaidīti amatierteātru izrāžu festivālā-parādē “Rīga spēlē teātri”, kas šogad risināsies no 22. līdz 25. septembrim gan VEF Kultūras pilī, gan Mazajā ģildē, kur notiks festivāla ieskaņas izrāde. Ieeja izrādēs būs bez maksas.

Festivāls-izrāžu parāde “Rīga spēlē teātri” jau 20 gadus iepazīstina skatītājus ar jaunumiem Rīgas amatierteātros un veicina sabiedrības izpratni par mūsdienu kultūras izpausmēm amatierteātru jomā, veidojot un noturot interesi par šo žanru.

Apmeklētājiem šonedēļ būs iespēja redzēt 11 aizraujošas un sirsnīgas izrādes. Festivāla programma aptver plašu žanru spektru – no kamerizrāžu, klasiskā teātra, pantomīmas, improvizācijas-atmiņu stāstiem, līdz radošiem eksperimentiem. Šogad tajā piedalās desmit Rīgas amatierteātri, tajā skaitā seši pašvaldības kultūras centru amatierteātri un studijas, trīs studentu teātri un viens biedrības amatierteātris.

Šogad izrāžu parādē piedalās arī Rīgas pašvaldības sadarbības partneri – Rēzeknes Tautas teātris ar Jurgas Viles lugas “Sibīrijas haiku” iestudējumu. Ar šo iestudējumu teātris tika izvirzīts Latvijas amatierteātru iestudējumu skates “Gada izrāde 2021” finālam, kurā izrādei tika piešķirta I vieta un režisore Māra Zaļaiskalns atzīta par Gada režisori.

Festivālā būs skatāmas tādas klasiskas izrādes kā Harolda Pintera “Sargs”, Henrika Ibsena “Heda Gablere”, Braiena Makavera “Pikaso sievietes” un Stefana Cveiga “Jūtu mulsums”. Samērā plašs paredzēts studentu piedāvājums – būs skatāma Latvijas Universitātes Studentu teātra iestudētā Edgara Alana Po “Nodevīgā sirds”, jautrus nostāstus krievu valodā “Studentu kaislības” piedāvās Rīgas Tehniskās universitātes studentu teātris “Kamertonis”, bet otrs šīs augstskolas teātris “Spēle” nāks klajā ar Raimondas Vazdikas iestudēto izrādi “Atbildes mākonī”, kas veidota pēc vairāku klasiķu darba motīviem.

Izrāžu parādē teātra mīļotāji arī varēs noskatīties tādas izrādes kā Harija Gulbja “Cīrulīši” un Ināras Čakstes “Senču mantojums”.

Kā katru gadu, amatierteātru izrāžu apmeklētāji varēs baudīt arī pantomīmu, un šogad ansamblis “Rīgas pantomīma” piedāvā izrādi par notikumiem kino pasaulē – “KINOmānija”. Izrāde notiek nenopietnā pantomīmas žanrā, skanot  mūzikai no dažādām, jau par ikoniskām kļuvušām mākslas un animācijas filmām, kuras varētu būt zināmas gan jauniem, gan gados vecākiem skatītājiem.

Izrāžu parādes laikā tiek rīkotas tikšanās ar izrāžu vērtētājiem, kā arī notiek diskusijas par aktuāliem jautājumiem teātra mākslas jomā.

“Rīga spēlē teātri” programma ar izrāžu anotācijām un norises laiku pieejama tīmekļa vietnē www.kultura.riga.lv. Bezmaksas ielūgumi saņemami VEF Kultūras pils “Biļešu Paradīzes” kasē.

Izrāžu parādi “Rīga spēlē teātri” rīko Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments sadarbībā ar Ziemeļrīgas kultūras apvienības VEF Kultūras pili.

Informāciju sagatavoja: Mārtiņš Vilemsons, Rīgas domes Komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinators

Zaļā Josta - Reklāma