Pēc iedzīvotāju viedokļu apkopošanas turpinās Rīgas sabiedriskā transporta pieturvietu jaunā dizaina izstrāde

Rīgas domes rīkotajā aptaujā par galvaspilsētas sabiedriskā transporta pieturvietu jaunā dizaina risinājumiem viedokli pauduši vairāk nekā 3600 iedzīvotāju, aktīvi sniedzot komentārus un piedāvājot dažādus uzlabojumus. Pēc viedokļu apkopošanas turpināsies darbs pie visvairāk atbalstītā dizaina risinājuma un tiks izveidots pieturvietas protototips.

Kopā aptaujai tika nodoti trīs dizaina varianti, no kuriem vislielāko atbalstu ar 1886 balsīm ieguva 1. variants – relatīvi vienkāršākais risinājums ar dominējošiem vertikāliem elementiem.

Graphical user interface

Description automatically generated

“Man ir liels prieks par aktīvo sabiedrības iesaisti un izteiktajiem priekšlikumiem. Tagad darba grupa tos visus rūpīgi analizēs un turpinās darbu, lai virzītos uz jaunu pieturvietu nojumju izveidošanu, kam ir vienlaikus vizuāli jāiekļaujas pilsētvidē, jānodrošina iespēja patverties no lietus, vēja vai saules un jābūt pieejamām senioriem, vecākiem ar bērnu ratiņiem un cilvēkiem ar invaliditāti, aprīkotām ar ērtiem soliņiem. Pašvaldība šo jautājumu risinās kompleksi, plānojot novecojošo pieturvietu nomaiņu pret mūsdienīgām pieturvietām ar skaidru juridisko ietvaru,” norāda Rīgas vicemērs Vilnis Ķirsis.

Iedzīvotāji kā galvenās prasības pieturvietu dizainā uzsvēruši to ietilpību, pārredzamību un pasargāšana no laikapstākļiem. Vispozitīvāk vērtēta atkritumu šķirošanas urna, koka sols, kustību sarakstu integrēšana pieturvietā – bez liekiem stabiem uz ietves, slēgta atkritumu urna, stāvsols kopā ar standarta solu.

Aptaujā tika iesniegti arī dažādi priekšlikumi dizaina uzlabošana – izveidot garāku pieturvietas tipu lielai pasažieru plūsmai, daļēju ceturto sienu, samazināt reklāmu izvietojumu pārskatāmības uzlabošanai, atsevišķās vietās nojumes novietot ar stiklu pret braucamo daļu, nedrīkst būt stikla elementi bez rāmjiem malās, nepieciešams izveidot kustības sensorus apgaismojuma pielāgošanai/efektivitātei un jāizvairās no asu stūru un izvirzījumu veidošanas

Tika ieteikts pieturvietas zīmi un nosaukumu stiprināt uz jumta, sānu un aizmugures malas veidot maksimāli līdz zemei, veidot lielāku jumta pārkari, neveidot liekus un traucējošus stabus uz ietvēm, atteikties no slīpajiem elementiem. Esot vajadzīgs lielāks sols un vairāk sēdvietu, arī ārpus nojumes, soliņam neveidot asus stūrus, paredzēt otro līmeni, kur izvietot somas, veidot nolokāmus solus, solu augstums jāparedz 50 centimetri un nepieciešami roku balsti.

Iedzīvotājiem līdzīgi dalījās domās par maršrutu sarakstu atrašanos pieturvietā vai ārpus tās. Tāpat tika rosināts tablo novietot zemāk, pie pieturvietas staba izvietot norādi ar atejošajiem maršruta numuriem arī acu augstumā, jāparedz arī uzraksts ar atejošajiem maršruta numuriem Braila rakstā atbilstoša vietā.

Balsošanas laikā iedzīvotājiem bija iespējams izvēlēties arī  kādu no pieturvietas ceļa zīmes statņa variantiem. Ar vairāk nekā 1000 balsīm uzvarēja 7. variants, daudz balsu ieguva arī 2. un 1. variants.

Graphical user interface, application

Description automatically generated

Attiecībā uz statņa risinājumiem tika norādīts, ka pieturas zīmju piedāvājums būtu loģiski saistāms ar sabiedriska transporta informācijas sistēmu kopumā un racionāli būtu kompleksā procesā projektēt gan pieturvietu un zīmju telpiskos risinājumus, gan grafisko orientēšanās sistēmu. Būtu jāizvairās no asiem stūriem un izvirzījumiem, informāciju nepieciešams integrēt vienā blokā pieturvietas aizmugurē, pievienot R burtu un apvienot pirmo un otro variantu.

Jau vēstīts, ka Rīgā turpmāko gadu laikā plānots nomainīt vairumu novecojušo sabiedriskā transporta pieturvietu, aizstājot tās ar ērtākām un mūsdienu prasībām atbilstošākām, kā arī uzstādīt jauna dizaina nojumes vietās, kur tās līdz šim nav bijušas vispār. Lai izvēlētos labāko pieturvietu dizaina risinājumu, no 29. septembra līdz 15. oktobrim iedzīvotāji tika aicināti portālā riga.lv nobalsot par kādu no piedāvātajiem variantiem un arī tos komentēt.  Pēc ieteikumu apkopošanas dizains tiks uzlabots un izveidoti prototipi.

Pavasarī darbu pie pieturvietu dizaina izstrādes un iepirkumu organizēšanas ar V. Ķirša izdotu rīkojumu sāka īpaši šim mērķim izveidota darba grupa. Darba grupas uzdevumi jauno pieturvietu izstrādē bija estētisks un mūsdienīgs dizains, iespēja pasažieriem patverties no lietus, vēja vai saules, nodrošināta vides pieejamību personām ar īpašām vajadzībām un vienkāršota ikdienas uzturēšana.

Pēc iespējamo risinājumu izvērtēšanas tika izsludināta cenu aptauja par sabiedriskā transporta pieturvietu nojumju un labiekārtojumu elementu dizaina izstrādi. Konkursā tika saņemti trīs pieteikumi, kurus izvērtējot, par piemērotāku atzīts sertificēta arhitekta Armanda Bisenieka (SIA „Valgude”) pieteikums. Arhitekts sagatavojis trīs dizaina variantus, kas tika nodotas vērtēšanai iedzīvotājiem.

Atkarībā no pieturvietu noslodzes un atrašanās vietas specifikas, pilsētā iecerēts izvietot trīs dažāda veida nojumes:

·       ar aizmugures, sānu sienām un jumtu;

·       ar aizmugures sienu un jumtu – var būt ar nelielām sānu sieniņām, kas nodrošinātu nelielu aizvēju;

·       tikai ar jumtu – nojumes tips īpaši šaurām vietām, kas uz ietves aizņemtu pēc iespējas mazāk vietas, vēlams tikai jumts uz diviem balstiem.

Pilsētā kopā ir 1671 sabiedriskā transporta pieturvieta, no kurām ar nojumi aprīkota aptuveni trešdaļa. Daļa pieturvietu būvētas vēl padomju laikos, tādējādi jau sen sasniedzot ne tikai tehnisko, bet arī morālo norietu.

Patlaban atlasītas 148 vietas, kur primāri nepieciešams uzstādīt nojumes. No tām 42 ir Satiksmes departamenta izvēlētas, 58 – JCDecaux demontēto nojumju vietas un 48 vietas, kuras ieteikušas apkaimju attīstības biedrības.

Teorētiski varētu būt 500 pieturvietas, kur nepieciešams uzstādīt nojumes. Katrā pieturvietā zemes iznomājamā platība reklāmas objektam varētu būt divi kvadrātmetri. Ilgtermiņā pašvaldības sākotnējo ieguldījumu par nojumēm un uzturēšanu kompensēs ieņēmumi no reklāmas nomas.

Zaļā Josta - Reklāma