Noritēs pētījums par D vitamīna un dzelzs deficītu grūtniecēm Latvijā

Lai efektīvi varētu izstrādāt agrīnas profilakses pasākumus D vitamīna un dzelzs deficīta novēršanai grūtniecēm, novembrī tiks uzsākts pētījums par D vitamīna un dzelzs deficītu grūtniecēm Latvijā. Pētījuma mērķis ir noskaidrot D vitamīna un dzelzs līmeni grūtniecības laikā un to ietekmējošos faktorus.

Latvijā šāda veida un apjoma pētījums norisināsies pirmo reizi un to pēc Veselības ministrijas pasūtījuma veic Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “BIOR”. Pētījums tiek īstenots ESF projekta „Kompleksi veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi” ietvaros.

Pētījumā piedalās sievietes, kurām norit grūtniecības II trimestris (14+0 – 26+6 nedēļa). Pētījuma dalībnieču izlase tiek veidota sadarbībā ar ginekologiem, dzemdību speciālistiem visā Latvijas teritorijā. Katrai pētījuma dalībniecei un grūtniecības procesu uzraugošajam ginekologam būs iespēja iegūt asins analīžu rezultātus. Pētījuma datu vākšana norisināsies no 2021. gada novembra līdz 2022. gada 30. aprīlim.

Zaļā Josta - Reklāma