Nodibināta Asociācija – Saules enerģija Latvijai

Ar mērķi sekmēt vienotas atjaunīgās elektroenerģijas nozares stratēģijas un nepārtrauktas energoapgādes ekosistēmas izveidi desmit nozares uzņēmumi nodibinājuši asociāciju Saules enerģija Latvijai. Tās dalībnieki, saules enerģijas parku attīstītāji un industrijas pārstāvji, ir apņēmušies veicināt sabiedrības izpratni par nozari, kā arī aktualizēt un risināt dažādus tās problēmjautājumus, par virsmērķi izvirzot iesaistīšanos Nacionālā enerģētikas un klimata plāna aktualizēšanas procesā. 

Laikā, kad atjaunīgās enerģētikas jautājumi ir kļuvuši par valsts drošības jautājumu, saules enerģijas industrijas uzņēmumi ir apņēmušies veidot vienotu nozares redzējumu un pārstāvēt to valsts un pašvaldību institūcijās, darbā ar sistēmas operatoriem un sabiedriskajām organizācijām.

“Šī brīža Latvijas politikas veidotāji saredz saules enerģijas potenciālu enerģētikas problēmu risināšanā, tomēr iztrūkst vienotas attīstības stratēģijas nacionālā līmenī. Tās izveidē īpaši nozīmīgs ir arī pašu saules enerģijas parku attīstītāju viedoklis. Latvijas atjaunīgās enerģijas tirgus ir salīdzinoši jauns, kamēr vairāki asociācijas uzņēmumi ir ar starptautisku pieredzi un ekspertīzi, kas var būt pievienotā vērtība labajai praksei gan pārējiem tirgus spēlētājiem, gan institūcijām, kuras ar daudziem no jautājumiem saskaras pirmo reizi. Tāpēc esam apņēmības pilni sadarboties, lai mūsu zināšanas būtu politikas veidotāju redzeslokā,” uzsver Alnis Bāliņš, asociācijas valdes priekšsēdētājs un European Energy Latvia Rīgas biroja vadītājs.

Jaunizveidotās asociācijas pārstāvji uzsver, ka tieši lieljaudas saules elektrostaciju attīstībai ir izšķiroša nozīme Latvijas enerģētikas attīstībā un neatkarībā. Jānis Bethers, asociācijas valdes loceklis un Virši biznesa attīstības vadītājs norāda: “Mums rūp atjaunīgās saules enerģijas attīstība ilgtermiņā — ar sekmīgu projektu realizāciju vien nepietiek, nepieciešami prognozējami spēles noteikumi no politikas veidotāju puses, tīkla darbības procesu koordinēšana ar sistēmas operatoriem un sadarbība ar citu atjaunīgo energoresursu veidu ražotājiem. Tāpēc apvienosim savas kompetences un resursus, lai pārdomāti virzītos uz arvien plašāku atjaunīgo energoresursu izmantošanu, caurskatāmu un sakārtotu elektromateriālu apriti, kā arī energokopienu, elektroenerģijas uzglabāšanas un citu inovāciju ieviešanu nozarē.”

Tāpat nozīmīgs jautājums asociācijas dienaskārtībā būs industrijas tēla veidošana valsts, pašvaldību un sabiedrības acīs. “Līdz šim dažādu apstākļu dēļ ir izveidojies maldīgs uzskats par atjaunīgās enerģijas projektiem, un nozare turpina saskarties ar izaicinājumiem, kas ir rezultējušies ļoti dažādā sabiedrības viedoklī par saules paneļu ražoto elektroenerģiju. Vēlamies sniegt kvalitatīvu informāciju nozares pārstāvju vārdā, jo mūsu visu mērķis ir kopīgs — enerģētikas nozares vērtības veidošana sabiedrības kopējās interesēs,” tā Gatis Macāns, asociācijas izpilddirektors.

Asociācija apvieno atjaunīgās enerģijas nozares pārstāvjus — AJ Power, Alsun Energy, Baltijas Elektro Sabiedrība, EK SISTĒMAS, European Energy Latvia, ESELO, EVECON, Ignitis Latvija, Latvenergo un VIRŠI Renergy.

Zaļā Josta - Reklāma