Nākamnedēļ izglītības iestādēs sāks līdz šim apjomīgāko Covid-19 testēšanu; VM un IZM aicina būt saprotošiem un sekot skolu norādījumiem

Lai skolēniem būtu iespēja droši mācīties klātienē, no 23. augusta pamatizglītības, vidējās un profesionālajās izglītības iestādēs tiks sākta līdz šim Latvijā vienlaikus veiktā apjomīgākā Covid-19 testēšana. Lai process noritētu pēc iespējas raitāk, Veselības ministrija un Izglītības un zinātnes ministrija aicina visus iesaistītos būt saprotošiem un sekot izglītības iestāžu norādījumiem.

Plānots nedēļā testēt ap 200 tūkstošiem cilvēku, kas ir izaicinājums pakalpojumu sniedzējiem,  izglītības iestādēm, bērniem un viņu vecākiem. Testēti tiks bērni un personāls, kuri nav vakcinēti vai pārslimojuši Covid-19. Testēšanas veikšanai pamatā kā materiāls tiks izmantoti siekalu paraugi, bet, ja tas būs nepieciešams, testēšanai būs iespējams izmantot arī paraugus no rīkles un aizdegunes (nazofaringeāla iztriepe). 

Kā notiks testēšana?

1.Katrai izglītības iestādei ir sava apkalpojošā laboratorija, kas nodrošina audzēkņu un personāla testēšanu. Laboratorija sagatavos personalizētus stobriņus siekalu paraugu savākšanai un nodrošinās to nogādāšanu izglītības iestādēs. 

2.Paraugu savākšana notiks noteiktā dienā un laikā, par kuru izglītības iestāde informēs arī vecākus. Ņemot vērā ievērojamo apjomu, gan laboratorijas, gan izglītības iestādes cieši sekos noteiktajam grafikam, un testēšana citā dienā vai laikā nebūs iespējama.

3. Vakcinētiem vai pārslimojušiem bērniem ar derīgu sertifikātu tests nebūs jāveic. Lūdzam informēt izglītības iestādes par sertifikāta esamību.

4.Paraugu nodošanas procesu koordinēs izglītības iestāde, ievērojot drošus apstākļus.

5.Testēšanas rezultātus katrs individuāli saņems dienā, kad tests nodots, vai nākamās dienas rītā iepriekš norādītā e-pastā un E-veselībā. Pilngadīgs skolēns testa rezultātus varēs apskatīties pats,  nepilngadīga skolēna vietā to izdarīt varēs vecāki vai viņa likumiskie pārstāvji. Lūdzam izglītības iestādi informēt par kontaktinformāciju, ja tas vēl nav izdarīts.

6. Saņemtais testēšanas rezultāts būs jāuzrāda (elektroniski vai izdrukāts), apmeklējot interešu vai profesionālās ievirzes izglītības aktivitātes.

Kā notiks testēšana speciālajās izglītības iestādēs?

Bērnu testēšana speciālajās izglītības iestādēs tiks sākta 1. septembrī. Organizējot testēšanu, tiks ņemtas vērā katra bērna individuālās vajadzības. Nepieciešamības gadījumā testēšanu veiks laboratorijas personāls vai skolas ārstniecības persona. Ja skolēns nevarēs veikt nevienu no testa veidiem, tiks meklēti individuāli risinājumi.

Visu informāciju par testēšanas norisi vecāki var saņemt izglītības iestādē, kurā mācās bērns, kā arī IZM mājaslapā.

Jau vēstīts, ka mācības klātienē saistītas ar augstāku epidemioloģisko risku. Ņemot vērā Delta vīrusa varianta straujo izplatību, ir svarīgi mazināt vīrusa izplatības riskus izglītības iestāžu darbinieku un bērnu vidū, un pēc iespējas agrāk identificēt inficētos. Tas ļaus novērst infekcijas izplatīšanos starp grupām un klasēm, kā arī bērnu ģimenes locekļu, starp kuriem var būt riska grupas cilvēki, inficēšanos, un vīrusa pārnēsāšanu sabiedrībā.

Zaļā Josta - Reklāma