Modernais melnais plūškoks – tikai garšīgs vai arī vērtīgs veselībai?

Plūškoks ir viena no vērtīgākajām dabas veltēm, kas pēdējo gadu laikā guvusi īpašu popularitāti. Plūškoks noderēs kā skaistumam, vēdera un gremošanas sistēmai, tā arī jo īpaši rudens un ziemas sezonā, kad aktuāla kļūst imunitātes stiprināšana un saaukstēšanās kā pieaugušajiem, tā arī bērniem. Kāpēc plūškoks ir nepieciešams cilvēka veselībai un kā to pareizi uzņemt, skaidro “Euroaptieka” farmaceite Zane Melberga. 

Latvijā aug divas plūškoku sugas – sarkanais plūškoks un melnais plūškoks. Sarkanais plūškoks ir dekoratīvs un indīgs augs, savukārt melnais plūškoks tiek audzēts gan kā ārstniecības, gan kā augļu koks. Melno plūškoku farmācijā un medicīnā dēvē arī par “Sambucus nigra”. Tas ar baltiem ziediem zied no maija līdz jūlijam, savukārt melnās ogas novāc no augusta līdz pat septembra beigām. Cilvēki uzturā var lietot gan melnā plūškoka ziedus, gan ogas, kuras var ēst tikai tad, kad tās ir pilnībā nogatavojušās un ieguvušas melni violetu nokrāsu. Ja tiek apēstas negatavas ogas, cilvēks var saindēties. Sambucus ogām un ziediem piemīt vairākas veselību un skaistumu uzlabojošas īpašības, par kurām var vairāk uzzināt lasot tālāk. 

Imunitātes stiprināšanai

Melnā plūškoka ogas ir ievērojamas ar to, ka satur:

  • bagātīgu C vitamīna devu, piemēram, vienā saujā ogu ir 52 mg C vitamīna, kas sastāda ievērojamu daļu no dienā noteiktās devas. Sievietēm parasti tie ir 75 mg, kamēr vīriešiem – 90 mg. C vitamīns ir ļoti svarīgs saaukstēšanās sezonā, kas sākusies jau tagad, jo tas veicina normālu imūnsistēmas darbību. 
  • antocianīdus – visspēcīgākos dabā sastopamos antioksidantus, kas darbojas, lai pasargātu organisma šūnas no iespējamiem brīvo radikāļu izraisītajiem bojājumiem un stimulē organisma imūno sistēmu;

Ja plūškoka ogas nav iespējams uzņemt svaigā veidā, tās ir pieejamas dažādu komplekso uztura bagātinātāju sastāvā, kas paredzēti tieši imunitātes stiprināšanai. Tie aptiekās pieejami dažādos formātos – tabletēs, kapsulās, pastilās, kā arī aerosolos. Tos uzņemt var gan profilaktiski kursa veidā, gan saaukstēšanās laikā un pēc tās. Par ieteicamākā līdzekļa izvēli un lietošanu ieteicams konsultēties ar ārstu vai farmaceitu. 

Pirmā palīdzība saaukstēšanās un iekaisumu gadījumā 

Plūškokam ir pretiekaisuma un pretsāpju īpašības. Tāpēc, ja parādījušies iekaisuša kakla simptomi, piemēram, apsārtums vai sāpes norijot siekalas, ieteicams lietot sūkājamās tabletes vai mutē izsmidzināmos aerosolus, kuru sastāvā ir plūškoku ekstrakts. Aerosola saturu ieteicams pūst zem mēles, jo tādā veidā līdzeklis ātrāk uzsūcas organismā un ātrāk iedarbosies. 

Vēl melnā plūškoka lapas un ogas var izmantot dažādiem uzlējumiem ar karsto ūdeni, kas ir spēcinošs līdzeklis elpceļu veselībai un citu saaukstēšanās simptomu mazināšanai. Uzlējumiem var pievienot arī kumelītes, liepziedus un avenes, kas arī ir augi ar ārstnieciskām īpašībām saaukstēšanās gadījumos. Ar šiem uzlējumiem var skalot rīkli – tas var palīdzēt aizsmakuma un iekaisušu smaganu gadījumā. 

Tāpat no plūškoka ogām var veidot krājumus ziemai – vārīt ievārījumu, želeju vai sīrupu, kā arī sasaldēt vai kaltēt tās, lai varētu ēst tad, kad nepieciešams. Arī aptiekās ir pieejami dažādi karstie dzērieni un tējas, kuru sastāvā ir ne tikai plūškoks, bet arī cinks un D vitamīns, kas arī veicina normālu imūnsistēmas darbību. 

Vēdera un gremošanas sistēmas veselībai 

Svaigas un nogatavojušās melnā plūškoka ogas ieteicams ēst, ja ir vēdera aizcietējums. Tas ir tāpēc, ka tieši plūškoka ogās ir daudz šķiedrvielas, kas savukārt var uzlabot gremošanas trakta un zarnu darbību. Ja tās nav iespējams uzņemt svaigā veidā, der arī kaltētas ogas, kas aplietas ar glāzi karsta ūdens vai vienkārši karsta tēja, kurā ir plūškoks.  

Noderēs arī skaistumam

Gan plūškoka ziedos, gan ogās esošie antioksidanti un vitamīni A un C ievērojami aizkavēs ādas novecošanas procesu un uzlabos ādas kopējo veselības stāvokli. Tāpat plūškoks piešķirs ādai mirdzumu un aizkavēs mīmikas krunciņu veidošanos. Līdzekļi, kuru sastāvā ir plūškoku ekstrakts, noderēs cilvēkiem ar jutīgu un uz akni tendētu ādu, jo tam ir antibakteriālās īpašības, kas nomierina un attīra ādu. Plūškoka ekstrakts atrodams dažādos ādas kopšanas līdzekļos – krēmos, losjonos, micelārajos ūdeņos, kā arī eļļās. Savukārt, ja plūškoka eļļa tiek likta matos, tā var matus mitrināt, kā arī padarīt tos maigus un zīdainus. Plūškoka ziedi ir vērtīgi, jo to sastāvā ir organiskās skābes, ēteriskās eļļas, miecvielas, gļotvielas, un ziedu uzlējumi ir ļoti vērtīgi līdzekļi svara samazināšanai.

Arī organisma attīrīšanai 

Melnā plūškoka jeb sambukus ogās esošās ēteriskās eļļas veicina dziedzeru sekrēciju, sviedru un urīna izdalīšanos, veicina organisma attīrīšanos. Plūškoka ziedus var izkaltēt tējai, svaigā veidā izmantot sīrupa pagatavošanai, tos var pievienot arī atspirdzinošiem dzērieniem un ūdenim.

Melnā plūškoka ogas satur kāliju, folātu, kalciju un dzelzi. Piemēram, viena glāze plūškoka ogu saturēs ap 870 mg A vitamīna, 400 mg kālija, 52 mg C vitamīna, 9 mg folātu, 55 mg kalcija, 2 mg dzelzs. 

Kā plūškoku uzņemt pārdomāti?

Līdzīgi kā citas dabā brīvi pieejamās dabas veltes, arī plūškoks nav piemērots visiem cilvēkiem, jo var izraisīt alerģiju vai citas nevēlamas reakcijas. Tāpēc, ja esat nolēmis plūškoku uzņemt svaigā veidā, piemēram, ēdot svaigas ogas vai vārot marmelādi, ieteicams pārliecināties, vai jūsu organismam pret šīm ogām nav alerģija vai nepanesamība, apēdot pāris ogu un diennakti novērojot savu pašsajūtu. Lietojot kādus kompleksos uztura bagātinātājus ar plūškoku, ieteicams konsultēties ar farmaceitu par to pareizu lietošanu. 

Zaļā Josta - Reklāma