Latvijas Nacionālajā operā izskanēs vērienīgs Zigmāra Liepiņa jubilejas koncerts

foto:Jānis Deinats

Svinot izcilā latviešu komponista Zigmāra Liepiņa 70. dzimšanas dienu, VSIA “Latvijas Koncerti” aicina uz grandiozu koncertu Latvijas Nacionālajā operā šī gada 17.oktobrī. Koncertā skanēs Zigmāra Liepiņa “Vijolkoncerts” – soliste spožā vijolniece Kristīne Balanas, svīta “Sarkanais mežs”, kuras pamatā ir mūzika tāda paša nosaukuma daudzsēriju filmai, kā arī pirmatskaņojumu piedzīvos “Mesa 2020”. Koncertā piedalīsies virkne Latvijā atzītu mūziķu –  ērģeļspēles zvaigzne Iveta Apkalna, Valsts akadēmiskais koris “Latvija”, Baltijas valstīs vadošā gregorisko dziedājumu vokālā grupa “Schola Cantorum Riga”, soprāni – Ilze Grēvele – Skaraine un Inga Šļubovska, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, pie diriģenta pults komponista dēls – Jānis Liepiņš. 

Zigmars Liepiņš kā komponists spilgti pieteicās 70. gadu vidū, un pa šo laiku tapušas neaptverami daudzveidīgas lietas: ir smeldzes pilnas melodijas un pielīpošas popdziesmas, ir balādes un pieskāriens tautasdziesmām, vīd asprātīgas parodijas, mūs valdzina ilgošanās un spēlēšanās motīvi, dzimuši vērienīgi dziesmu cikli un instrumentālas pērles, mēs pazīstam un mīlam Zigmara operas, rokoperas un mūziklus, darbu sarakstā ir skaņurindas intīmam čukstam un monumentāli audekli dziesmusvētku horizontam. 

Zigmara Liepiņa 70. jubilejas koncerta programmā iekļauti trīs lieldarbi. Pirmais no tiem ir “Vijolkoncerts”, kas veltīts komponista tēvam un pirmatskaņojumu piedzīvoja Paulas Šūmanes, LNSO un komponista dēla Jāņa Liepiņa interpretācijā pirms desmit gadiem. 17. oktobrī kopā ar LNSO un Jāni Liepiņu uz Operas skatuves kāps spožā un pasaulē pieprasītā Kristīne Balanas.

Otrais lieldarbs ir svīta “Sarkanais mežs”, kuras mūzika veidota no populārajam seriālam komponētajiem valdzinošajiem, īsteni kinematogrāfiskajiem motīviem un kas pirmatskaņojumu Jāņa Liepiņa lasījumā piedzīvoja 2022. gada “Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā”. 

Visubeidzot jaundarbs – grandiozā “Mesa 2020”, kas tapusi Covid 19 izraisītās pandēmijas pirmajā posmā, kad komponists ar saviem tuvākajiem cilvēkiem evakuējās uz ģimenes piejūras namu Ģipkā un sajuta impulsu rakstīt sakrālu lieldarbu. Pasaulei tobrīd bija nepieciešama visa iespējamā zemes un augstāku spēku palīdzība, bet, savā mūzikā domādams par slimības izraisītās krīzes pārņemto cilvēci, komponists pat iztēloties nevarēja, ka mesas atskaņojuma gadā pasauli būs aptvērušas vēl lielākas šausmas. Mesas kanonisko tekstu šoreiz dzirdēsim latviešu valodā, un lieldarba izskaņā liktie trīs sakramentālie lūgšanas vārdi “Dodi mums mieru”, pēc komponista ieceres, izskanēs dzidrā pieckārtīgā klusinājumā, jo tikai tā mēs varam sasniegt mūsu lūgšanu kodolu. 

Mesas atskaņojumam Jāņa Liepiņa prasmīgajā vadībā izvēlēti lieliski spēki. Darbā liela nozīme ir ērģeļu partijai, un prieks, ka piekrišanu devusi neatkārtojamā ērģeļspēles zvaigzne Iveta Apkalna. Daudzbalsīgu dziedāšanu dos Valsts akadēmiskais koris “Latvija”, klerikālas noskaņas piešķirs gregorisko dziedājumu apvienība “Schola Cantorum Rīga, muzicēs arī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, un divas brīnišķīgas solobalsis būs Ilze Grēvele-Skaraine un Inga Šļubovska. Viss teiktais liek domāt, ka šādu Zigmaru Liepiņu mēs vēl nebūsim dzirdējuši.

www.latvijaskoncerti.lv 

Zaļā Josta - Reklāma