Laika apstākļu dēļ Rīgā būtiski pasliktinājusies gaisa kvalitāte

Laika apstākļu dēļ Rīgā un visā Latvijā būtiski pasliktinājusies gaisa kvalitāte, tāpēc iedzīvotāji aicināti iespēju robežās ierobežot uzturēšanos ārpus telpām.

Patlaban Latvijā valda gaisa piesārņojuma izkliedei nelabvēlīgi laika apstākļi – lēns vējš, kā arī notiek inversija atmosfērā – siltāki gaisa slāņi nostājušies virs aukstākajiem, kas nozīmē, ka piesārņojums ir ieslēgts zem tāda kā kupola. Tādēļ  slikta kvalitāte ne tikai putekļu jomā, bet arī slāpekļa oksīdiem. Turklāt, kā liecina Copernicus Atmosfēras Monitoringa servisa sniegtā informācija, Latviju ir sasnieguši, lai arī salīdzinoši nelielā koncentrācijā, Sahāras tuksneša putekļi. Papildus tam galvaspilsētā pirmdienas vakarā ieplūst auksta un mitra gaisa masa ar miglu no Rīgas līča.

Šādos apstākļos iedzīvotāji, jo īpaši jutīgākie, var izjust gaisa piesārņojuma ietekmi uz veselību. Cilvēkiem ar elpceļu un sirds un asinsvadu sistēmas saslimšanām būtu jāierobežo pastaigas un lielāka fiziskā slodze ārā. Ikvienam, ja sāk sūrstēt kakls vai nāk klepus, jāierobežo fiziskās aktivitātes, pastaigas un citas aktivitātes brīvā dabā.

Kā liecina aktuālā RigaairTEXT prognoze (www.rigaairtext.lv), pirmdien, 22. februārī, un turpmākajās divās dienās praktiski visā Rīgas teritorijā būs slikta gaisa kvalitāte. Situācija ar gaisa piesārņojumu varētu uzlaboties trešdien, jo īpaši teritorijās ārpus pilsētas centra. Piesārņojuma iemesls ir paaugstinātās daļiņu PM2.5 un PM10 koncentrācijas apkārtējā gaisā.

Aicinām iedzīvotājus sekot līdzi aktuālajai informācijai par gaisa kvalitāti Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta mājas lapā: http://gmsd.riga.lv/main.php, kā arī izmantot Riga airTEXT sniegto bezmaksas prognozi un brīdinājumus par turpmākajās dienās sagaidāmo gaisa kvalitāti (www.rigaairtext.lv) un sekot līdzi arī VSIA “Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs” sniegtajai informācijai par gaisa kvalitāti https://videscentrs.lvgmc.lv/gaiss.

Zaļā Josta - Reklāma