Japānas ārlietu ministrs kopā ar Rīgas domes vadību pie Operas iestāda koku

Par godu Latvijas un Japānas sadraudzības simtgadei piektdien, 2. jūlijā, Japānas ārlietu ministrs Tošimicu Motegi kopā ar Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju Edvardu Smiltēnu un Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču skvērā starp Latvijas Universitāti un Nacionālo operu iestādīja priedi. E. Smiltēns Latvijas valsts delegācijas sastāvā piedalījās arī ziedu nolikšanas ceremonijā pie Brīvības pieminekļa.

Japānas ārlietu ministrs, atpakaļceļā no G20 ārlietu ministru samita Itālijā, apmeklē Baltijas valstis. Šī ir vēsturiska vizīte, jo Japānas ārlietu ministrs līdz šim nav bijis Baltijas valstīs.

“Ceram, ka šodien iestādītā priede iezīmēs mūsu attiecību nākamās simtgades sākumu. Japānā priede simbolizē ilgmūžību, dzīves enerģiju un nelokāmību. Uzskatu šo par labu simbolu abu valstu attiecībām,” atzina E. Smiltēns.

Jau gandrīz 50 gadus Rīga un Japānas pilsēta Kobe ir sadraudzības pilsētas. Sadraudzība aizsākās 1974. gada 18. jūnijā un kopš tā laika ir augusi, attīstījusies un stiprinājusies, aptverot dažādas abām pilsētām svarīgas jomas.

Iespējams, skaistākais sadarbības rezultāts starp abām pilsētām katru pavasari aplūkojams Uzvaras parkā. Pateicoties bijušā Japānas Ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Latvijas Republikā Takashi Osanai kunga lieliskajai iecerei un neatlaidībai, vairākkārt pārliecinot Rīgas pusi par iespēju šo projektu realizēt veiksmīgi, 2012. gada pavasarī Uzvaras parka teritorijā tika iestādīti 114 vairāku šķirņu sakuru kociņi. Tāpat Āgenskalnā ir izveidots Kobes dārzs, kurš ik gadu tiek attīstīts un paplašināts.

Šajos sadraudzības gados Rīgas Nacionālajam zooloģiskajam dārzam ir izveidojusies cieša sadarbība ar Kobes Oji Zoo zooloģisko dārzu. Kobē ikkatrs zina, ka visu iemīļotā zilonīte Zuze pirms daudziem gadiem ieradās Kobē no Rīgas. No Rīgas uz Kobi ir devušies arī lūšu pāris Hercogs un Lūsija, bet Kobe pretī atsūtījusi Japānas dzērves, Japānas makakus, sarkanās aras un sarkanos ibisus. Sadarbību starp Rīgas un Kobes zoodārziem plānots uzturēt arī turpmāk.

Tāpat izveidojusies laba sadarbība kultūras jomā – 2010. gadā Rīgā tika parakstīts sadarbības līgums starp Kobes filharmonijas kori un Rīgas kamerkori „Ave Sol”. Jau notikuši koncerti Rīgā un Kobē, kā arīKobes Filharmonijas koris piedalījās Vispārējos latviešu XXV dziesmu un XV deju svētkos. Jāpiemin arī kino joma, 2010. gadā tapusi Latvijas filmas „Amaya” ar Japānas aktrisi Kaori Momoi galvenajā lomā. Savukārt 2017. gada martā Rīgā kinoteātrī „Splendid Palace” notika pirmās Latvijas – Japānas kopražojuma spēlfilmas „Maģiskais kimono” pirmizrāde.

Zaļā Josta - Reklāma