Fotogrāfs Egons Lācis iesaka: kā uzņemt izcilus dabas foto ar viedtālruni

Domu laukums. Latvijas ainavu fotogrāfs Egons Lācis.

Lai uzņemtu studijas kvalitātes attēlus, nav nepieciešams fotoaparāts. Līdz profesionālam līmenim uzlabotie viedtālruņu kameras un video parametri pilnībā ir mainījuši fotogrāfiju un video uzņemšanu ar tālruni. Neatkarīgi no pieredzes un iemaņām, ikviens ar viedtālruni var uzņemt elpu aizraujošus attēlus. Lai attēla kvalitāte nepieviltu, nepieciešams viedtālrunis ar labas kvalitātes kameru un pāris ieteikumi, ko ņemt vērā fotografējot.

Ar viedtālruni, kuram ir trīs vai četru objektīvu kamera un vismaz 64MP līmeņa sensors, varēsi uzņemt labas izšķirtspējas attēlu. Augstākā iespējamā izšķirtspēja un nākamās paaudzes inovācijas ir apvienotas Galaxy S21 sērijas viedtālruņos, kuru kamera ir ar 64 reizes bagātīgākām krāsām. 108MP sensors ļauj uzņem tik daudz detaļu, ka attēlu iespējams pietuvināt, lai atklātu tajā vēl vairākus kadrus. Jaunākajos tālruņos ir iestrādāts arī īpaši jaudīgs attēlu stabilizators. Tas līdzsvaros kameras kustību, nodrošinot, ka attēls nebūs izplūdis, bet gan nevainojami vienmērīgs. 

Mobilo tālruņu izšķirtspēja jaunākajos viedtālruņos ir uzlabota no 4K līdz 8K. Tas nozīmē, ka tā būs 4 reizes labāka nekā īpaši augstā izšķirtspēja (UHD) un 16 reizes labāka nekā klasiskā Full HD izšķirtspēja. Foto un video  mirkļus varēsi notvert ar īpaši asu izšķirtspēju. Salīdzinājumam – kino filmas uzņem 4K izšķirtspējā, turpretim ar viedtālruni jau var uzņemt 8K video un no tā eksportēt augstas izšķirtspējas foto.

“Izmantojot dažus ieteikumus, ikviens ar jaunākās paaudzes viedtālruni var uzņemt izcilas ainavu fotogrāfijas, kuras izskatīsies pēc profesionāla fotogrāfa darba. Pats fotografēšanai izmantoju viedtālruni Samsung Galaxy S21 Ultra 5G – viennozīmīgi labākā tālruņa kamera savā klasē. Mākslīgā intelekta tehnoloģija un citas funkcijas ļauj uzņemt studijas kvalitātes attēlus dažāda veida apgaismojumā un vidē,” uzsver Latvijas ainavu fotogrāfs Egons Lācis.

Fotogrāfs Egons Lācis iesaka, kas jāņem vērā, fotografējot ar viedtālruni:

1. Notīri kameras lēcu pirms foto uzņemšanas. Pašsaprotams ieteikums, ko ne visi vienmēr atceras, bet ar ko būtu jāsāk. Izņemot viedtālruni no somas vai kabatas, nejauši varam pieskarties kameras lēcai, atstājot savu pirkstu nospiedumu. Līdz ar to bildes var sanākt miglainas un nekvalitatīvas. 

2. Atrodi labāko gaismu. Nav ieteicams fotografēt pēcpusdienas saulē, jo tā ir met ēnas, aizsedzot detaļas, kuras varētu izcelt. Ja tomēr fotografē dienas gaišākajā laikā, izvēlies brīdi, kad sauli aizsedz kāds mākonis vai samazini attēla spilgtumu par 15 %, lai iegūtu detalizētāku bildi un to būtu vieglāk apstrādāt. Atceries, ka labākais laiks ainavu foto uzņemšanai ir tā saucamās zelta stundas – stunda pēc saullēkta un stunda pirms saulrieta. Šajā dienas laikā saule ir maigāka un piešķirs īpašu noskaņu bildēm.

3. Meklē simetriju. Fotografējot pilsētas ielās, pamēģini bildēt atspulgus, izmantojot peļķes. Tādejādi piešķirsi bildēm simetriju un uzņemtie attēli būs daudz interesantāki par vienkāršām pilsētas ainavām.

4. Panorāmas režīms – liela izmēra objektiem. Liela izmēra objekti ne vienmēr ietilpst bildē, tāpēc uzstādi kamerai panorāmas režīmu un pagriez telefonu horizontāli. Fotografē, velkot no objekta lejas uz augšu – tādā veidā iegūsi objekta attēlu pilnā izmērā.

5. Platleņķa kamera – ainavām. Debesskrāpju, mežu vai citu plašu ainavu uzņemšana vislabāk izdosies, ja izmantosi platleņka kameru. Interesantu bildi uzņemsi, ja telefona kamerai ieslēgsi taimeri uz aptuveni 10 sekundēm un novietosi viedtālruni bildes uzņemšanai uz asfalta vai zemes ar kameras objektīvu pret debesīm. Tālrunis uzņems plašu ainavas foto no zemes skatu punkta.

6. Zemie leņķi – citai perspektīvai. Kad esi izvēlējies objektu, ko vēlies iemūžināt, foto uzņemšanai izmanto zemos leņķus. Iegūsi pavisam citu redzējumu un attēls būs interesantāks. Turpretim izmantojot priekšplānu, bilde iegūs telpiskumu. Par priekšplānu vari izmantot jūras akmeņus, meža čiekurus u.tml.

7. Piešķir bildei rāmi. Izmanto, piemēram, koku zarus un tilta margas kā bildes rāmi un uzņem attēlu “caur” tiem. Tādējādi izcelsi objektus, kuri atrodas attēla centrā.

8. Pro režīms kvalitatīvām bildēm. Izmanto Pro režīmu kā galveno režīmu – RAW formāta bildes ir daudz kvalitatīvākas nekā JPG. Kā arī tās varēsi daudz kvalitatīvāk apstrādāt un labot.

Zaļā Josta - Reklāma