Epidemioloģiskā situācija un pandēmijā uzkrātā pieredze ļauj skolām atsākt darbu klātienē 

Epidemioloģiskajai situācijai stabilizējoties un ņemot vērā iepriekšējo gadu laikā uzkrāto pandēmijas pieredzi, sagaidāms, ka jaunajā – 2022./2023.mācību gadā, Covid-19 ietekme uz mācību procesu mazināsies visos izglītības segmentos un apmācības tiks organizētas klātienē.

“Šogad, tāpat kā pagājušā mācību gadā skolas uzsāks darbu klātienē. Epidemioloģiskā situācija ir pietiekami stabila un uzkrātā pandēmijas vadības pieredze ļauj ar paļāvību raudzīties nākotnē. Visiem jau labi zināmie principi paliek spēkā – vēdinām telpas, ar elpceļu slimību simptomiem paliekam mājās. Vēlu visiem zināšanām bagātu jauno mācību gadu!” saka veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Jau rīt – 1.septembrī – izglītības iestādēs darbs atsāksies klātienē un šādā formātā arī turpināsies. Skolās būs pieejami antigēna paštesti, kurus varēs izmantot gadījumos, ja skolēnam pēkšņi parādījušies Covid-19 simptomi vai skolā novērojama plašāka inficēšanās. Tomēr plaša visu skolēnu testēšana, kā tas bija pagājušā mācību gada pirmajā pusē, nav plānota. Papildus jāmin, ka vēl pavasarī skolās ir pabeigta CO2 monitoru uzstādīšana, kas ļauj sekot gaisa kvalitātei klasēs un savlaicīgi tās vēdināt, tā samazinot ne inficēšanās riskus Covid-19, bet arī citām elpceļu infekciju slimībām. 

Visām izglītības iestādēm saglabātas pamata rekomendācijas – telpu vēdināšanai, roku dezinfekcijai, augstas saslimstības gadījumā pēc iespējas arī plānojot nodalītas skolēnu plūsmas. Ja būs vērojams lokāls infekcijas uzliesmojums, izglītības iestādes vadītājs varēs noteikt stingrākus drošības pasākumus. 

Vēršam uzmanību, ka līdzīgi kā katru rudeni, turpmākajās nedēļās palielināsies saslimstība ar augšējo elpceļu infekcijas slimībām, tādēļ būtiski vecākiem būt atbildīgiem un slimības simtomu gadījumā – ja ir klepus, iesnas, kakla sāpes, paaugstināta temperatūra utml. – nevest bērnu uz izglītības iestādi, bet atstāt mājās un sazināties ar ģimenes ārstu.

Veselības ministrija atgādina, ka vakcinācija pret Covid-19 ir efektīvs veids kā pasargāt sevi no smagas slimības gaitas. Plašāka vakcinācija pret Covid-19 rudens sezonā plānota pēc pielāgoto vakcīnu pret Covid-19 apstiprināšanas Eiropas Zāļu aģentūrā. Lai arī precīzi nav iespējams prognozēt, kad EZA varētu pabeigt izvērtējuma procesu, orientējoši tas varētu notikt septembrī. Plašāk par balstvakcinācijas procesa organizēšanu rudenī iespējams iepazīties Slimību profilakses un kontroles centra mājas lapā.

Zaļā Josta - Reklāma