Diskusija “Kā nekustamā īpašuma jomā mazināt atpalicību no kaimiņvalstīm?”

Nekustamā īpašuma attīstītāju alianse (NĪAA) š. g. 7. septembrī no plkst. 17.00 līdz 19.00 rīko pirmsvēlēšanu diskusiju “Kā nekustamā īpašuma jomā mazināt atpalicību no kaimiņvalstīm?”. Diskusijā skaidrosim jaunās valdības ministra amata kandidātu viedokli un gatavību veicināt straujāku nekustamā īpašuma nozares un Latvijas ekonomikas izaugsmi. Diskusija norisināsies Rīgas zaļākajā biroju kompleksā VERDE (R. Hirša iela 1, Rīga), kas ir pirmais un vienīgais A-klases birojs, kas Latvijā uzbūvēts un atvērts 2022. gadā. Visi vēlētāji un interesenti aicināti sekot līdzi diskusijas gaitai tiešraidē “Nekustamā īpašuma attīstītāju alianse” Facebook lapā, portālā Delfi.lv un LETA.

No 2011. līdz 2022. gada pirmajai pusei, Latvijā uzbūvēti 16 tūkst. jaunu dzīvokļu, kamēr Igaunijā vairāk nekā 31 tūkst., savukārt Lietuvā vairāk nekā 44 tūkst., liecina attiecīgo valstu centrālās statistikas dati.

Tikmēr Colliers International apkopotā informācija parāda, ka Rīgā pēdējo desmit gadu laikā jaunuzbūvētu biroju ēku kopējā iznomājamā platība sasniedz 201 tūkst. kvadrātmetru, kamēr šajā pašā periodā Viļņā jaunuzbūvētu biroju pieejamā platība ir 617 tūkst., Kauņā vairāk nekā 222 tūkst. kvadrātmetru, neskatoties uz krietni mazāku iedzīvotāju skaitu nekā Rīgā, savukārt Tallinā 323 tūkst. kvadrātmetru. Tas norāda uz to, ka Latvija nekustamā īpašuma jomā krietni atpaliek no kaimiņvalstīm.

Diskusijā plānots apspriest tādas tēmas kā birokrātijas mazināšana teritorijas plānošanas un būvniecības procesos, jaunu un energoefektīvu mājokļu pieejamība, kas ir īpaši nozīmīga energoresursu cenu pieauguma apstākļos, nekustamā īpašuma nodokļa un kadastrālās vērtības jautājumi, iespējas publiskajam sektoram nomāt biroju telpas komerciālā tirgū, kā arī darbaspēka un investīciju piesaistes jautājumi. 

Diskusijā aicināti piedalīties ministra amatu kandidāti, kas saskaņā ar socioloģijas datiem iekļūtu nākamajā Saeimas sasaukumā: Jaunā Vienotība, Nacionālā apvienība, Saskaņa, Attīstībai/Par!, Progresīvie, Zaļo un Zemnieku savienība, Apvienotais saraksts, Konservatīvie un Latvija pirmajā vietā.

Zaļā Josta - Reklāma