Atkušņa laikā Rīgas ielās strādā ūdens atsūknēšanas tehnika

Trešdien, 21. decembrī, Rīgā turpinās straujš atkusnis. Ielās ar grants segumu braukšanas apstākļi ir apgrūtinoši apledojuma dēļ, un veidojas šķīdonis. Šobrīd pilsētas ielās pastiprināti strādā septiņas ūdens sūknēšanas vienības, lai vajadzības gadījumā atsūknētu no brauktuvēm ūdeni.

Pilsētas ielās veidojas lielas peļķes, jo lietus ūdens pieņēmēji šobrīd strādā daļēji. Dažviet pieņēmējus nosprosto sniega kupenas un kūstošie sniega gabali, bet citviet sistēmas ir aizsalušas un lietus ūdens novadīšana notiek lēnāk. Tāpat peļķes veidojas vietās, kur nav izbūvētas lietus ūdens kanalizācijas sistēmas. Satiksmes departaments uzturētājiem uzdevis veikt ūdens atsūknēšanu, kur tas ir nepieciešams, un atrakt aizsprostotos lietus ūdens pieņēmējus. 

Savukārt ielās ar grants segumu braukšanas apstākļi ir apgrūtinoši, jo atkušņa laikā uz brauktuves veidojas ledus un ūdens kārta, kas nakts laikā, gaisa temperatūrai samazinoties, atkal var piesalt. Šādos laika apstākļos grants ielu apstrāde ar pretslīdes materiāliem ir neefektīva. Pakāpeniski arī sāk veidoties šķīdonis, kā rezultātā segums zaudē nestspēju un braukšanas apstākļi kļūst apgrūtinoši. 

Par slidenām ielām, tiltiem, nenotīrītām gājēju pārejām un sabiedriskā transporta pieturvietām, peļķēm un bedrēm iedzīvotāji aicināti operatīvi ziņot Satiksmes vadības centram pa tālruni 80003600 vai rakstīt [email protected].

Atkušņa laikā iedzīvotājiem jābūt uzmanīgiem no laikus nenotīrītiem jumtiem krītošā sniega un ledus dēļ. Par jumtu attīrīšanu atbildīgi namu īpašnieki. Pašvaldība nedēļas sākumā pabeidza tai piederošo ēku jumtu attīrīšanu. 

Pašvaldība atgādina, ja no jumta krītoša sniega vai ledus dēļ gūta trauma, nekavējoties jāizsauc Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD), zvanot 113. NMPD nodos informāciju pašvaldības policijai (RPP), kas varēs sākt administratīvā pārkāpuma procesu. Ja uzreiz trauma nav pamanāma, ir vērts fiksēt precīzu notikuma vietas adresi, lai tad, ja tomēr vēlāk jūtama ietekme uz veselību, varētu ziņot RPP. Iedzīvotajam, kurš guvis traumu, arī jāvēršas RPP ar iesniegumu, lai policija varētu viņu atzīt par negadījumā cietušo. RPP izskatīs iesniegumu un sniegs informāciju par īpašnieku, no kura cietušais varēs pieprasīt nodarītā kaitējuma kompensāciju.

Ietves arī trešdien vietām var būt slidenas. Trešdienas rītā ietvju kaisīšanas darbi Rīgas vēsturiskajā centrā (RVC), kur ietves šoziem kopj pašvaldība, sākti plkst.6.00. Ietvju kaisīšanu RVC veic kopā 16 tehnikas vienības, kā arī 10 darbinieki, kuri ietvju kopšanu veic ar rokām. Vēl 10 tehnikas vienības veic ārpus centra esošo pašvaldības teritorijām piegulošo ietvju kaisīšanu. Pašvaldība atgādina, ka ārpus RVC par ietvju kopšanu atbild piegulošo teritoriju saimnieki. Iedzīvotāji var bez maksas saņemt 50 kg smilšu ietvju kaisīšanai. Sasalstoša lietus gadījumā kaisīšanai ir atļauts izmantot arī tīru sāli.

Par nenotīrītiem jumtiem un nekoptām ietvēm iedzīvotāji aicināti operatīvi ziņot RPP pa tālruni 110 vai mobilajā aplikācijā, kā arī zvanot uz tālruni 80000800 vai aizpildot pieteikumu riga.lv/ziema.

Informāciju sagatavoja: Lelde Rudzika, Rīgas domes Komunikācijas pārvaldes Ārējas komunikācijas nodaļas projektu koordinatore, 

Zaļā Josta - Reklāma