Atjaunota Brīvības cīņu piemiņas vieta Sudrabkalniņā

Ar lāpu gājienu un svinīgu pasākumu ir atklāts restaurētais  piemineklis 6. Rīgas kājnieku pulka kareivjiem Sudrabkalniņā, kam šogad tiek atzīmēta 85. gadadiena. Pieminekļa restaurācija tika veikta pēc pašvaldības aģentūras “Rīgas pieminiekļu aģentūra” pasūtījuma.

“Gadu gaitā piemiņas vieta Sudrabkalniņā bija cietusi no vandāļu uzbrukumiem, tāpat to pamatīgi bija skāris laika zobs. Iepriekš piemineklis tika atjaunots pirms 14 gadiem un  bija pienācis laiks atkal parūpēties par to, lai piemineklis saglabātu estētisko un vēsturisko vērtību arī turpmāk. Restaurācijas darbu ietvaros veikta pieminekļa virsmu un kāpņu mazgāšana ar augstpiedienu un tīrīšana ar ķīmiskajiem tīrīšanas līdzekļiem, veco šuvju izgriešana, izkalšana un attīrīšana. Pēc tam veikta šuvju iestrāde gan piemineklim, gan kāpnēm. Noslēgumā piemiņas vieta tika attīrīta no bioloģiskā materiāla – sūnām, maziem kociņiem,” skaidro Rīgas pieminekļu aģentūras direktors Gunārs Nāgels.

Sudrabkalniņš ir piemiņas vieta 6. Rīgas kājnieku pulka kareivjiem – pilsētas aizstāvjiem , kas 1919. gada novembrī padzina bermontiešus no Anniņmuižas. Tas atrodas Sudrabkalniņā – vietā, kur Rīgas 6. Kājnieku pulks atbrīvošanas kaujās ar bermontiešiem no 1919. gada 3. līdz 11. novembrim cieta vislielākos zaudējumus. Krita 41 karavīrs (līdz 1929. gadam pārapbedīti Rīgas Brāļu kapos). 1920. gadā tika uzstādīts pagaidu piemineklis, bet 1929. gada 29. maijā ielika pamatakmeni projektu konkursā uzvarējušā tēlnieka Kārļa Zāles piemineklim. Celtniecība ieilga, pēc koriģēta K.Zāles meta tā atsākās 1932. gadā sadarbībā ar arhitektu Ernestu Štālbergu. Piemineklis tika atklāts 1937. gadā.

Informāciju sagatavoja: Kaspars Līcītis, Rīgas domes Komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinators

Zaļā Josta - Reklāma