ZVA aicina neveidot zāļu uzkrājumus un pašrocīgi neziedot zāles Ukrainas iedzīvotāju atbalstam

Zāļu valsts aģentūra (ZVA) iesaka iedzīvotājiem neveidot liekus zāļu uzkrājumus un nepirkt zāles nepamatoti lielā daudzumā, ņemot vērā, ka zālēm ir noteikts derīguma termiņšun nepieciešami noteikti uzglabāšanas nosacījumi.Nepamatota zāļu lietošana, kā arī to lietošana pēc derīguma termiņa beigām var nodarīt būtisku kaitējumu cilvēkaveselībai. 

ZVA aicina zāles iegādāties tikai tādā apjomā, kāds ir nepieciešams lietošanai. Piemēram, ārsta izrakstītas recepšu zāles, kas cilvēkam jālieto pastāvīgi saskaņā ar ārsta nozīmētu terapiju, ir lietderīgi iegādāties un uzturēt krājumā tāda apjomā, kas pietiekams vismaz viena līdz trīs mēnešupatēriņam. Savukārt tās zāles, kuras nepieciešams lietot tikai periodiski, piemēram, bezrecepšu zāles, iedzīvotājiem tiek ieteikts iegādāties vienu, nevis desmit iepakojumus. 

Zāļu vairumtirgotāji regulāri piegādā aptiekām un ārstniecības iestādēm Latvijas iedzīvotājiem nepieciešamās zāles. Ja aptiekā uz vietas nav pieejamas konkrētas zāles, tā var šīs zāles pasūtīt lieltirgotavā. Gadījumā, ja zāles pieejamas noliktavā, lieltirgotava tās var piegādāt vienasdarba dienas laikā. Līdz ar to, ZVA iesaka neatlikt zāļu iegādi uz pēdējo brīdi, bet vērsties pie ārsta un aptiekā savlaicīgi, ņemot vērā savu veselības stāvokli un iespējamās specifiskās vajadzības. 

ZVA nepārtraukti uzrauga zāļu pieejamību un to potenciālasnepieejamības vai piegādes pārtraukuma gadījumā sazinās ar zāļu reģistrācijas apliecības īpašniekiem un lieltirgotavām,  lai noskaidrotu, kādas ir alternatīvas zāļu piegādes iespējas, kad zāļu pieejamība tiks atjaunota un tās atkal būs pieejamas iegādei aptiekās. 

Informācija par zāļu pieejamību un to, kurās zāļu lieltirgotavās ir pieejamas konkrētās zāles, ir pieejama ZVA tīmekļvietnē www.zva.gov.lv esošajā Zāļu reģistrā, sameklējot informāciju par konkrētām zālēm, pēc to nosaukuma vai aktīvās vielas. Zāļu reģistrā tiek publicēta arī informācija par zāļu pieejamības atjaunošanas datumuLatvijā. Tāpat informāciju iespējams noskaidrot arī, vēršoties tuvākajā aptiekā.

Informāciju par tuvāko aptieku un tās kontaktiem ir iespējamsatrast aptieku kartē ZVA tīmekļvietnē. Tāpat daļa aptiekunodrošina zāļu piegādi uz mājām. Plašāka informācija par zāļu piegādi uz mājām pieejama ZVA tīmekļvietneswww.zva.gov.lv sadaļā “Pacientiem un sabiedrībai – Zāles – Zāļu iegāde – Zāļu piegāde uz mājām”. 

Vienlaikus ZVA aicina privātpersonas pašrocīgi neiegādāties zāles ziedošanai Ukrainas iedzīvotājiem, tai skaitā  nenodotzāles ziedojumos pašvaldībām vai labdarības organizācijām.Vairākas labdarības organizācijas, kuras organizē palīdzības nodošanu Ukrainai, vāc naudas ziedojumus, kas kalpos izdevumu segšanai zāļu nosūtīšanai no lieltirgotavām likumānoteiktajā kārtībā. Pastāv risks, ka gadījumā, ja zāles netiek pareizi uzglabātas un pārvadātas,  piemēram, neatbilstošā temperatūrā, to lietošana var radīt ļoti nopietnu un dzīvībai bīstamu kaitējumu cilvēka veselībai.

Iekšlietu ministrija norāda, ka Ukrainas iedzīvotājiem nepieciešamo zāļu piegādi Latvijas valsts veic centralizēti, sadarbojoties ar Ukrainas iestādēm, kas nosūta pieprasījumus, precizējot specifiskas vajadzības un zāļu apjomus. Tādā veidā iespējams sniegt palīdzību ātrā un drošā veidā un parūpēties, ka tā sasniedz cilvēkus, kam tā nepieciešama.

Līdz ar to zāļu iegādei paredzētos līdzekļus aicinām novirzīt labdarības organizācijām, piemēram, Ziedot.lv vai doties uzwww.ukraine-latvia.com, lai atrastu labāko un ērtāko veidu, kā palīdzēt.

Zaļā Josta - Reklāma