VID Nodokļu un muitas policija lūdz uzsākt kriminālvajāšanu par “aplokšņu” algu izmaksu

Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde šī gada janvārī Nodokļu un muitas lietuprokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja kriminālprocesu pret trīs personām par būvniecības nozares uzņēmumā veiktu grāmatvedības uzskaitē neuzrādītas darba samaksas izmaksu ievērojamā apmērā un izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Kriminālprocess tika uzsākts 2020. gada maijā. Kriminālprocesa ietvaros 2020. gada jūnijā tika veiktas 10 kratīšanas iesaistītā uzņēmuma telpās, būvniecības objektos un personu dzīvesvietās. 

Kratīšanu laikā tika atrasta un izņemta skaidra nauda vairāk nekā 15 000 euro apmērā, kas bija paredzēta “aplokšņu” algu izmaksai, kā arī citi kriminālprocesam nozīmīgi priekšmeti, kas tika analizēti turpmākajā kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas gaitā.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka laika posmā no 2019. gada janvāra līdz 2020. gada jūnijam uzņēmuma darbiniekiem tika izmaksāta grāmatvedības uzskaitē neuzrādīta darba samaksa vairāk nekā 106 000 euro apmērā, nenomaksājot iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, tādejādi nodarot mantisko zaudējumu valsts budžetam vairāk nekā 58 000 euro apmērā.

Kriminālprocess šī gada janvārī nosūtīts kriminālvajāšanas uzsākšanai pēc Krimināllikuma 2171.pantā un 218.panta otrajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm. Kriminālvajāšanu lūgts uzsākt pret trīs personām.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19.pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Zaļā Josta - Reklāma