VID lūdz uzsākt kriminālvajāšanu pret personu par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā

Cīņā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde lūdz uzsākt kriminālvajāšanu pret personu par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā.

2018.gada augustā lidostā Rīga, pamatojoties uz riska informāciju, tika veikta ielidojošā reisa Kijeva – Rīga pasažiera muitas kontrole par iespējamu skaidras naudas, ko, šķērsojot Latvijas Republikas valsts robežu, ieved Eiropas Kopienas muitas teritorijā, nedeklarēšanu.

Pārbaužu laikā konstatēts, ka Krievijas Federācijas pilsonis nav deklarējis skaidras naudas līdzekļus vairāk kā 30 000 eiro apmērā. Ņemot vērā, ka persona nevarēja paskaidrot un uzrādīt naudas izcelsmes dokumentus, nauda tika izņemta.

2020.gada augustā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesa atzina 30 052,65 eiro par noziedzīgi iegūtiem, konfiscējot tos valsts labā un ieskaitot valsts budžetā.  

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika veiktas visas nepieciešamās izmeklēšanas darbības, lai iegūtu pietiekamu pierādījumu kopumu. 2021. gada maijā kriminālprocess tika nosūtīts Nodokļu un muitas lietu prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pēcKrimināllikuma 195.panta trešajā daļā  paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm – par iespējamo noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19.pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Zaļā Josta - Reklāma