Valmieras Mūzikas skola 100.dzimšanas dienā godina komponistu Jāzepu Vītolu

Ģīmes dabas takā netālu no mājas, kur dzimis komponists Jāzeps Vītols un kur ikviens var noklausīties viņa skaņdarbu “Valmieras suvenīrs”, 8.oktobrī iestādīts zeltzaru vītols. Tā Latvijas vecākā mūzikas skola ārpus Rīgas – Valmieras Mūzikas skola – sagaidījusi 100.dzimšanas dienu, pateicoties skolas Goda prezidentam Jāzepam Vītolam par ieguldījumu skolas tapšanā un stiprajām saknēm, kas mūsdienās turpina uzsvērt mūzikas nozīmi cilvēka dzīvē.  

Turpinot svētku dienas norises, skolā šodien ir īpaša programma. Audzēkņi un pedagogi apdrukā krekliņus ar skolas simtgades logo un piedalās neparastās stundās – pedagogi ir samainījušies ar nodarbībām, vadot tādus mācību priekšmetus, ko citkārt nevadītu. No plkst.19.00 līdz 23.00 ikviens interesents aicināts pastaigu maršrutā iekļaut Valmieras Mūzikas skolu. Skolas ēka būs izgaismota, bet pāri Gaujas ūdeņiem plūdīs mūzikas skaņas. Savukārt no plkst.20.00 līdz 21.00 skolas logos būs skatāma mākslas performance “Mūzikas aizspogulijā”.

“Sagaidot 100.dzimšanas dienu, sajūtas ir īpašas. Svētku programmu sākām jau pagājušajā gadā, lai izceltu katru skolā apgūstamo programmu, tiktos koncertos un kopā baudītu mūziku. Tas nav tikai mirklis. Valmierā ir Latvijā vecākā mūzikas skolas ārpus Rīgas, kas turpina kvalitatīvu darbu. Tas nav viegli. Tā ir profesionālā izglītība, kas prasa ne tikai audzēkņu, bet arī vecāku apņēmību un vēlmi mācīties. Mūsu novērtējums ir profesionālais darbs un izaugsme. Tā ir lielākā dāvana, kas nezūd, kas turpinās, kas svarīga katram mūsu bērnam, mūsu komandai, protams, Valmierai un Latvijai. Esam priecīgi par katra panākumiem. Protams, ne visi izvēlas mūzikas ceļu kā profesiju. Taču mūzikai ir neatkārtojama nozīme personības veidošanās laikā. Cik 100 gados skolā ir pilnveidojušies kvalitatīvas mūzikas pazinēju un klausītāju, cik turpina nodot mīlestību pret mūziku saviem bērniem un mazbērniem!? To nevar ne izmērīt, ne saskaitīt. Tā ir lielākā dāvana. Paldies skolas komandai, paldies visiem, kam Valmieras Mūzikas skola sirdī! Esam iedvesmas pilni turpināt,” 100.dzimšanas dienā sveic Valmieras Mūzikas skolas direktore Inese Sudraba.

Jāpiemin, ka par godu skolas simtgadei top grāmata “Valmieras Mūzikas skolai 100. Starp nošu līnijām skolotāju dzīvē”. Tā ir apjomīgs antropoloģisks pētījums autores Agitas Mačukas vadībā. Grāmatā apkopoti Valmieras Mūzikas skolas skolotāju dzīvesstāsti, tādējādi iemūžinot arī nemateriālo mantojumu (atmiņas) par pirmajām dziesmām, tautasdziesmām, piedzīvotajiem skatuves un kultūras notikumiem. 

Dibinot skolu un uzsākot mācību darbu 1920.gada 8.oktobrī, tās pirmā direktore bija pianiste Anna Ķirpīte (Kirpit), bet skolas Goda prezidents – komponists Jāzeps Vītols. Ar 175 skolēniem un deviņiem skolotājiem Valmieras Mūzikas skola sāka savu darbību. Tā, kā apliecina 100.gadskārtai izvēlētais moto “Ar saknēm zemē un mūziku dvēselē”, turpinās teicamā kvalitātē, un skolas simtgade ir Valmierai un Latvijai nozīmīgs un lepošanās vērts notikums.

2020./2021. mācību gadā Valmieras Mūzikas skolā mācās 29 audzēkņi sagatavošanas klasē un 265 audzēkņi profesionālās ievirzes programmās, apgūstot taustiņinstrumentu, stīgu instrumentu, pūšaminstrumentu un sitaminstrumentu spēli, kā arī mācās vokālās mūzikas programmā.

Zaļā Josta - Reklāma