Valdība atbalsta VM izstrādāto plānu Covid-19 saslimstības izplatības ierobežošanai rudenī 

Veselības nozare gatavojas vairākiem iespējamiem Covid-19 izplatības scenārijiem. Atbilstoši katram no tiem plānots pielāgot veselības aprūpes sistēmas veiktspēju, kā to paredz šodien, 14.jūlijā, valdībā atbalstītais Veselības ministrijas (VM) plāns par veselības aprūpes nozares gatavību iespējamai Covid-19 izplatības mazināšanai.

Epidemioloģiskās situācijas scenāriji

Pamatojoties uz Eiropas Slimību un profilakses centra prognozēmun iepriekšējo pieredzi, paredzēti trīs reālākie iespējamie Covid-19 infekcijas izplatības scenāriji – sākot no sezonālas inficēšanās (līdzīgi kā Omicron paveids) līdz pat nekontrolējamai slimības izplatībai ar būtisku apdraudējumu sabiedrībai un veselības nozarei (līdzīgi kā Delta paveids).

Rīcības algoritmi

Katram scenārijam plānoti atbilstošie pasākumi – veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšana, testēšana, vakcinācija, kontaktpersonu apzināšana, mājas karantīnas nepieciešamība un drošības pasākumu ieviešana. Piemēram, vieglākā scenārija gadījumā veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība nebūs būtiski traucēta, saslimušo pacientu ārstēšanā un uzraudzībā pamatā norisināsies pie ģimenes ārstiem. Skrīninga testēšanu veiks riska grupām un augsta slimības izplatības riska vietās u.c. 

Atbilstoši epidemioloģiskajiem scenārijiem izveidoti arī vairāki scenāriji vakcinācijas īstenošanai – sākot no vajadzības vakcinēt tikai riska grupas un beidzot ar plašas sabiedrības vakcināciju, ja saskarsimies ar jauniem vīrusa paveidiem, pret kuriem līdz šim iegūtā imunitāte nedarbosies. Piemēram, vieglākajā scenārijā vakcināciju plānots īstenot ģimenes ārstu praksēs un ārstniecības iestāžu vakcinācijas kabinetos, sasniedzot līdz par 65 tūkstošiem vakcinācijas faktu nedēļā. Savukārt intensīvas slimības izplatības gadījumā vakcināciju plānots izvērst līdz pat 100 tūkstošiem vakcinācijas faktu nedēļā, iesaistot visas ārstniecības iestādes un atverot vakcinācijas centrus.

Sagatavošanās pasākumi

Lai samazinātu rudenī gaidāmās epidēmijas ietekmi un nepieciešamību pēc drošības pasākumiem, VM rekomendē nozaru ministrijām (kā arī komersantiem un citām organizācijām) savlaicīgi veikt virkni sagatavošanās pasākumu. Tas nozīmē būt gataviem plašai sejas masku un respiratoru lietošanas ieviešanai, ja tas būs nepieciešams, darbinieku un klientu testēšanai, telpu vēdināšanai. Savukārt, ja iestāsies kāds no smagākajiem scenārijiem, arī attālinātajam darbam un plašai attālinātopakalpojumu sniegšanai, kur tas ir iespējams, nozaru atbalsta sniegšanai plašai vakcinācijas uzsākšanai u.c.

Gan pasaulē, gan arī Latvijā Covid-19 infekcijas izplatība turpinās, tādēļ neatkarīgi no scenārijiem, turpinām Covid-19 testēšanu un veicam epidemioloģisko izmeklēšanu, turpinām Covid-19 pacientu ārstēšanu un rehabilitāciju, nodrošinām individuālās aizsardzības līdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu pieejamību. Tāpat turpinām pozitīvo testu sekvencēšanu un notekūdeņu monitoringu. Senioruun riska grupu vakcinēšana pret Covid-19 tiks sākta jau no septembra.

Lai nodrošinātu veselības nozares gatavību epidēmijas pieaugumam rudenī, valdība atbalstīja ministrijas lūgumu ļaut minētajiem pasākumiem novirzīt 20 miljoni eiro no iepriekš piešķirtā Covid-19 finansējuma. No tiem 6,5 miljoni eiro paredzēti ģimenes ārstu kapacitātes stiprināšanai, kuriem ir lielākā noslodze pašreizējā Covid-19 saslimstības pieaugumā un riska grupu vakcinācijā.

Ar informatīvā ziņojuma projektu un prezentāciju par plānuiespējams iepazīties šeit.

Zaļā Josta - Reklāma