Valdība atbalsta papildus vakcīnu pret Covid 19 iegādi

Šodien, 21. janvārī, valdība apstiprinājusi ieceri pieteikties vēl papildus 646 510 Latvijai pieejamajām CureVac ražotāja vakcīnām, tādējādi no šī ražotāja kopumā plānojot iegādāties 946 510 vakcīnu devas. Vakcīnu iegādei, iekļaujot loģistikas izdevumus un ievades nodrošināšanu, no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirts finansējums 14,4 miljonu eiro apmērā. CureVac vakcīnu pieejamība plānota gada pirmajā pusē.

Līdz šim no ražotāja CureVac Latvija plānoja iegādāties 300 000 vakcīnu devu, taču jāņem vērā, ka, lai sasniegtu optimālu vakcinācijas efektu, nepieciešams līdz šā gada otrā ceturkšņa beigām panākt, ka lielākā daļa sabiedrības ir vakcinēta, iegūstot pūļa imunitāti. Tāpat jāmazina riski, ka varētu netikt nodrošināta plānotā vakcinācija ar AstraZeneca/Oksfordas universitātes izstrādāto vakcīnu, kas vēl pagaidām nav reģistrēta. Tādēļ tiek meklētas iespējas saņemt papildu vakcīnas no citiem ražotājiem vēl šī gada pirmajā pusgadā.

Latvija ir pieteikusies uz piecu ražotāju – BioNTech/Pfizer, Moderna Biotech Spain, AstraZeneca/Oksfordas universitāte, Janssen (Johnson&Johnson) un CureVac – izstrādātām vakcīnām. 

Pašlaik reģistrētas ir tikai divu ražotāju – BioNTech/Pfizer un Moderna – vakcīnas. Tiek prognozēts, ka līdz šī gada 29. janvārim varētu tikt reģistrēta AstraZeneca/Oksfordas universitātes vakcīna, tomēr pastāv riski, ka pēc reģistrācijas šo vakcīnu piegādes var aizkavēties no vakcīnu saņēmējas valsts neatkarīgu iemeslu dēļ.

Atbilstoši Eiropas Zāļu aģentūras plānotajam vakcīnu reģistrācijas grafikam un vakcīnu ražotāju sniegtajām vakcīnu piegādes aplēsēm, tiek prognozēts, ka 2021. gada pirmajā ceturksnī varētu tikt piegādātas vakcīnu devas vairāk kā 248 000 cilvēku vakcinācijai, tāpat tiek prognozēts, ka otrajā un trešajā ceturksnī cilvēku skaits, kuriem būtu pieejamas vakcīnas, četrkāršosies, bet ceturtajā ceturksnī – trīskāršosies.

Zaļā Josta - Reklāma