Vai Ārlietu ministrijai rūp Publisko iepirkumu departamenta nostāja skandalozajā konkursā Ukrainā?

Lielā korupcijas skandālā bija iesaistīts starpvalstu konsorcijs, tostarp vairāki ievērojami Eiropas Savienības uzņēmumi. Saskaņā ar demokrātijas un Ukrainas atbalsta saukļiem konsorcijs bija iesaistīts, iespējams, lielā korupcijas izkrāpšanā ap atklātu vīzu konkursu.

Liekas, ka Polijas Ārlietu ministrijai nav svarīga Polijas Publisko iepirkumu biroja nostāja, apstiprinot konkursa rezultātus par uzņēmuma atlasi Polijas vīzu izsniegšanai Ukrainā.

Mēs runājam par simtiem tūkstošu ukraiņu, kuri katru gadu dodas uz Poliju strādāt – ņemiet vērā, ka Polija valdības un visas ārpolitikas līmenī darbojas kā Eiropas valsts, kas atbalsta un veicina demokrātijas un demokrātijas attīstību. Ukrainas Eiropas ceļš. Patiesībā poļi vēlas tikai izsūknēt naudu no Ukrainas un Ukrainas iedzīvotājiem.

  1. gada decembrī Polijas vēstniecība Ukrainā izsludināja konkursu, lai izvēlētos uzņēmumu vīzu izsniegšanai 5 konsulātos Ukrainā uz trim gadiem. No pieciem uzņēmumiem tika noraidīti visu trīs piedāvājumi ar viszemāko cenu. Uzvara tika piešķirta PLS grupas un Personāla dienesta apvienošanai, kas piedāvāja 33,6 miljonus eiro. Konsorcijā ietilpst arī Francijas uzņēmums Teleperformance un vairāki citi starpvalstu uzņēmumi. Tajā pašā laikā lielākais spēlētājs pasaules tirgū VFS, kas apkalpo 144 valstis, tostarp Poliju, pieprasīja tikai par 3,6 miljoniem eiro vairāk. Salīdzinājumam – trešā kandidāta BLS International Services priekšlikums bija par 6,3 miljoniem eiro lētāks nekā uzvarētājs. Un lētāko piedāvājuma cenu izvirzīja GVCW – par 20,7 miljoniem eiro, kas ir gandrīz par 13 miljoniem eiro labāka.

Kāpēc Polijas budžetam vajadzētu tērēt papildu 13 miljonus eiro? Tikai tāpēc, ka uzvarētājs ir saistīts ar pazīstamu uzņēmēju no Polijas – varas draugu? Viņu sauc Tomašs Misjaks un viņš ir pazīstams gandrīz politiskās aprindās gan Krievijai, gan Ķīnai tuvu, kas rada īpašus riskus Polijas drošībai, kā arī palielina attiecīgos ES un NATO riskus. Iedomājieties – Maskava un Pekina visu zinās par ukraiņu kustībām.

Kā rakstīja https://ukranews.com/amp/news/786544-tender-posolstva-polshi-v-ukraine-na-vizovogo-operatora-osporili-tri-kompanii,
konkursa rezultāti, kas turpinājās gandrīz pusgadu, tika paziņoti jūnijā. Trīs strīdīgā kunkura dalībnieki apstrīdēja rezultātus Publisko iepirkumu birojā Kijevā. Lēmums gaidāms jūlijā. Tomēr, ja konkurss tiks atcelts, tā rīkošanai vairs neatliks laika, jo jaunajam līgumam vajadzētu būt spēkā pēc trim mēnešiem. Spriežot pēc atbildes uz Polijas media olsztyn.com.pl redaktoru pieprasījumu, Polijas Ārlietu ministrija neuzskata šādu scenāriju.

“Pašreizējā procedūras posmā, pēc pasūtītāja domām, nepastāv risks, ka netiek ievērots termiņš jauna līguma noslēgšanai. Līgums tiks noslēgts ar procesa laikā izvēlētu darbuzņēmēju saskaņā ar noteikumiem likuma. Nacionālā apelācijas padome,” – teikts Polijas Ārlietu ministrijas atbildē.

Polijas Ārlietu ministrija nekomentēja personāla dienesta iespējamās saiknes ar Tomašu Misjaku un šī uzņēmuma acīmredzamo interešu konfliktu, izkāpjot ar solījumu, ka viņi stingri uzraudzīs līguma izpildi.

“Pasūtītājam ir pienākums līgumslēdzējam izpildīt visus līguma noteikumus un prasības ar pienācīgu rūpību. Klienta puse ir iecēlusi komandu izpildes uzraudzībai.
no noslēgtā līguma, kas līguma izpildes stadijā pārbaudīs tā pareizu izpildi,” sacīja Ārlietu ministrija.

Tomēr nepaskaidrojot, kā uzraudzības grupa varēs iegūt informāciju par iespējamiem gadījumiem, kā vīzu centrs paātrinās vīzu izsniegšanu Personāla dienestam un palēninās vai bloķēs to konkurentu klientiem. Polijas ĀM nekomentēja personāla dienesta iespējamās saiknes ar Tomašu Misjaku un acīmredzamo šī uzņēmuma interešu konfliktu, izkāpjot ar solījumu, ka viņi stingri uzraudzīs līguma izpildi. Savukārt klusē arī Misaks, kurš ir saistīts ar Krievijas Alfa Banka un pēc dažiem avotiem kalpo Kremlim tuvu stāvošās Krievijas organizētās noziedzības interesēm.

Diemžēl skandāls ar lielāko Ukrainas vīzu konkursu ir kļuvis par negatīvu Polijas korupcijas eksporta un pret konkurenci vērstas rīcības izpausmes Ukrainā paraugu? Viņa vienmēr cerēja redzēt savu tuvāko kaimiņu kā draugu un uzticamu ģeopolitisko partneri, bet ieguva nazi aizmugurē. Jūsu autors oficiāli pieprasa Francijas uzņēmumam Teleperformance ar prasību paskaidrot, kā demokrātiska uzņēmuma biznesa pārredzamību un augsto ētiku var apvienot ar Misjaka kunga ēnas darbībām Eiropas valstī, un šādas darbības bija Teleperformance iespējams ne Ukrainā, bet Francijā?..

Mūsu redakcija uzrauga situācijas attīstību.

Zaļā Josta - Reklāma