T/c “Domina Shopping” pētījums: kā pandēmija mainījusi cilvēku paradumus gatavoties Ziemassvētkiem un dāvanu iegādei?

Beidzot gada mierīgākajiem svētkiem cilvēki arī gatavojas mierīgāksecināts tirdzniecības centra “Domina Shopping” ikgadējā Ziemassvētku iepirkšanās paradumu pētījumā*. Tajā noskaidrots, kad, kādas un kur Latvijas iedzīvotāji šogad plāno iegādāties dāvanas un citus gadu mijai raksturīgos atribūtus, lai iepriecinātu savus mīļos un tuvākos, ģimenes un arī sevi. 

Visa decembra laikā

Ja iepriekš daudzi Ziemassvētku pirkumus veica pēdējā brīdī, tad šogad situācija ir citādāka. Pētījuma datos redzams, ka vairums jeb 65% patērētāju nepieciešamās lietas svētkiem iecerējuši sarūpēt pakāpeniski jeb visa decembra laikā. Tas skaidrojams ar cilvēku centieniem pielāgoties pašreizējiem Covid-19 pandēmijas diktētajiem apstākļiem. Tomēr katrs piektais (22%) neizslēdz iespēju pirkumus veikta pēdējā brīdī pirms svētkiem – galvenokārt šāda uzvedība raksturīga jauniešiem vecumā līdz 30 gadiem (39%), augstu ienākumu saņēmējiem (32%) un vīriešiem (28%). 

“Kam dāvanas, tas mierīgs – ir ne vien Dominas šīgada Ziemassvētku kampaņas vadmotīvs, bet arī sajūta, kas šogad raksturīga daudziem cilvēkiem, gatavojoties gada mierīgākajam un vienlaikus svinīgākajiem svētkiem. Un, lai arī kas tas būtu – delikatešu grozs, pašmāju amatnieku ražojums vai praktiskā dāvanu karte, novēlu, lai katrs zem eglītes atrod sev ko sirdij tuvu, bet pats galvenais – izbauda mierpilnu kopābūšanu ar saviem vismīļākajiem, saka Dina Bunce, t/c “DominaShopping” direktore. 

Gardumi un dāvanas, nevis kleitas 

Taujāti, ko tieši šogad iedzīvotāji iecerējuši iegādāties, gatavojoties Ziemassvētku un Jaungada svinībām, izkristalizējies šāds populārāko pirkumu tops – pirmajā vietā ir cienasti un gardumi svētku galdam (67%), otrajā vietā – dāvanas bērniem un radiem (43%), bet trešajā vietā – dāvanas mīļotajam cilvēkam (38%). Visbeidzot katrs ceturtais (26%) plāno iegādāties jaunas dekorācijas mājai un eglītei, bet vidēji katrs piektais (19,5%) plāno apdāvināt draugus, kolēģus un arī sevi. 

Ņemot vērā, ka joprojām ir ierobežota pulcēšanās un pasākumu rīkošana, aptaujas rezultāti rāda, ka ierastā pirmssvētku pošanās svētku ballēm šogad faktiski izpaliks. To apliecina zemā respondentu interese par svētku apģērbu iegādi – vien 6% plāno papildināt garderobi ar izejamajiem tērpiem. 

Lielie tirdzniecības centri 

Vēlamākā un ērtākā iepirkšanās vieta, tuvojoties Ziemassvētkiem, iedzīvotāju prāt, arī šogad ir lielie tirdzniecības centri. Tur dāvanas un citas svētkiem nepieciešamās lietas iecerējis iegādāties katrs trešais (33%) sabiedrības loceklis. Kopumāgaidāmajiem ziemas sezonas svētkiem par godu pirkumus plāno veikt 83% aptaujāto. 

*T/c “Domina Shopping” pētījums sadarbībā ar “OMG Snapshots” īstenots 2021. gada novembra izskaņā, aptaujājot 712 interneta lietotājus Latvijā vecumā no 18 līdz 74 gadiem. 

Papildu informācija: Ērika Kirsone-KriviņaMM&A | Hill+Knowlton Strategies projektu direktore / Domina Shopping PR konsultante,

Zaļā Josta - Reklāma