Stīvena Spīlberga daļēji autobiogrāfiskā drāma ir ļoti rūgta

Kā Stīvens Spīlbergs — kāds bērns savas dzīves laikā vairākas reizes izrauts no saknēm, aizvests no Ņūdžersijas uz Arizonu uz Kaliforniju, pēc tam sagrauts vecāku šķiršanās dēļ — kļuva par vienu no lielākajiem amerikāņu populārās kultūras stūrakmeņiem? Filmā The Fabelmans, kas jau ir Oskara balvas laureāts, režisors apkopo, atceras un pēc tam izdomā savu bērnību. Scenārijs, ko viņš sarakstīja kopā ar Toniju Kušneru, ir daudz zinātkārāks nekā svinīgs; tas atšķeļ viņa eksistences galīgo jautājumu.

Mitzi (Mišela Viljamsa), kurai ir daudz līdzību ar pašas Spīlberga māti Leju, ir sieviete, kura ir pietauvējusies pie mantras “viss notiek kāda iemesla dēļ”. Viņa ir koncertpianiste, kas atstāja malā savu mākslinieciskumu, lai izveidotu ģimeni, tīša romantiķe, kas samierinājās ar vīrieti (Pola Dano Bērts, kura pamatā ir Spīlberga tēvs Arnolds), kura mīlestība ir stabila un sliktākajā gadījumā bezgaisa. Viņa lielākoties nav nelaimīga, taču viņa var izdzīvot tikai tad, ja ir pārliecība, ka pie stūres patiešām ir kāds cits.

Fābelmaņi patiešām nebija tik nepieciešami, lai saprastu Spīlbergu kā mākslinieku. Šī pārvietošanās sajūta, šī bērnišķīgā vēlme dziedēt to, kas ir salauzts, ir mūžīgi klātesošs viņa darbā, sākot no AI mākslīgā intelekta līdz ET: ārpuszemes, lai noķer mani, ja vari. Taču filmā The Fabelmans ir kaut kas atbruņojoši pazemīgs un tās vēlmes vienkāršība noteikt nākotnes diženuma parastās saknes.

Populārākie stāsti
01:12
Chelsea veic Enzo Fernandesa izrāvienu, Man Utd pietuvojas Marselam Sabitzeram, Arsenal iegādājas Jorginju
Džeimss Gunns piesauc DC “saskatīto” vēsturi, paziņojot par jaunu Supermena filmu “vienotā” plānā Liverpūle oficiāli pārņem Eirovīzijas rīkotājpilsētu. Imunitātes noteikumi nepatikšanas noziegumiem var tikt vēl stingrāki, signalizē ministram Septiņas brīdinājuma pazīmes, ka suns uzbrūk visiem vajadzētu zināt
Pārsūtīšanas ziņas — TIEŠRAIDE: jaunākie termiņa un dienas atjauninājumi
Viņa ekrānā redzamais surogāts Semijs Fabelmans (pirmo lomu spēlēja Mateo Zoryon Francis-DeFord, pēc tam Gabriels Labels) ļauj Spīlbergam iztēloties sevi kā perfektu viņa reālo vecāku sintēzi. Mitzi uzskata, ka “filmas ir sapņi”, savukārt Bērts, datorinženieris, lepojas ar to, ko viņš spēj izgatavot ar savām divām rokām. Tas ir taisnīgs pieņēmums, ko Spīlbergs var izdarīt, kā to pierāda pat The Fabelmans; šeit sentimentalitātei tiek dots stingrs pamats, izmantojot režisora ierasto virtuozo kameru darbu, kas slīd un slīd ap viņa varoņiem visdažādākajos neticamos, bet nedemonstrējamos rakursos. Viljamsa pasaku kārumu līdzsvaro Dano klusums, savukārt LaBelles naivums ar mirdzošām acīm sakņojas Januša Kaminska kinematogrāfijas lakotajā skaistumā. Filmas trakulīgā, pēdējā ainas epizode, kurā Semijam ir veidojoša tikšanās ar “lielāko režisoru, kas jebkad dzīvojis”, ir daļēji jauka, daļēji samākslota un pašsaprotama.

Kad Semija vecāki aizved viņu noskatīties viņa pirmo kinofilmu — 1952. gada Lielāko šovu uz Zemes, viņš kļūst apsēsts ar tā kulminācijas avārijas atkārtošanu ar savu rotaļu vilciena komplektu. Un tieši šeit Spīlbergs sāk sašaurināt pamatpatiesību – ka viņa dzīves aicinājums nav dzimis tikai mīlestības, bet gan dziļu baiļu dēļ. Avārija nobiedēja Samiju. Pats to izveidojot no jauna, viņš var to zināmā mērā kontrolēt. Taču viņš arī sāk apzināties, kā kamera viņu ir iemācījusi meklēt vissīkākās, tomēr spilgtākās eksistences pazīmes: slima radinieka palēnināto pulsu, kas pulsē cauri kakla ādai; iepirkumu ratiņu rinda, ko kā aitas ganīja ienākošais viesulis; vai eskadriļai līdzīgs bērnu formējums uz velosipēdiem (nākotnes Spīlberga pamatlieta).

Kamera ir ļāvusi Semijam redzēt to, kā daudziem citiem pietrūkst, un tam, kā izrādās, ir postošas sekas ne tikai viņa vecākiem, bet arī viņa tēva labākajam draugam (Seta Rogena Benija), kura pastāvīgā klātbūtne viņu ir iepriecinājusi ar ģimeni. Šeit ir cinisms, kas Fabelmans vairāk saskaņo ar Demjena Šazela agrīnās Holivudas Babilonas portretu, nevis ar Sema Mendesa neseno, neprātīgo “mīlestības vēstuli kino”, Gaismas impēriju.

Kā Samija vectēvs Boriss (Džuds Hiršs), viņa vienīgais radinieks, kam ir patiesas saiknes ar nozari, viņu brīdina: “Māksla dos jums kroņus debesīs un laurus uz Zemes, bet tā saplēs jūsu sirdi.” Spīlberga motivācijai filmā The Fabelmans ir maz sakara ar viņa paša mīta nostiprināšanu — tas ir maigāks, rūgtāks ceļojums uz atziņu, ka, lai gan kamera nekad nemelo, to, ko tā mums rāda, var būt grūti norīt.

Zaļā Josta - Reklāma