Stiprinot VID lomu ēnu ekonomikas mazināšanā dienesta darbā, ieviestas simts Pasaules bankas ekspertu rekomendācijas

Valsts ieņēmumu dienestā (VID) noslēdzies sadarbībā ar Pasaules bankas (PB) ekspertiem īstenotais Eiropas Savienības Strukturālo reformu atbalsta programmas projekts “Tehniskā palīdzība vidēja termiņa nodokļu pamatnostādņu īstenošanai”, kura mērķis bija stiprināt VID lomu ēnu ekonomikas mazināšanā.

Projekta ietvaros PB eksperti sagatavoja sešus ziņojumus ar rekomendācijām, kā arī trīs ziņojumus par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) plaisas aprēķina metodēm. Patlaban VID jau ir ieviesis lielu daļu PB rekomendāciju (100 no 126), vēl 13 rekomendācijas ir ieviešanas procesā.

Projekts tika īstenots no 2017.gada aprīļa līdz 2021.gada maijam. VID eksperti aktīvi piedalījās PB rīkotajos darbsemināros par datu analītiku, PVN krāpšanas atklāšanu auditos, digitāliem pierādījumiem un e-auditiem.

Saskaņā ar PB sniegtajām rekomendācijām ir veiktas izmaiņas dienesta struktūrā. Lai operatīvi un padziļināti izvērtētu nodokļu nenomaksas riskus, nodrošinot vienotu pieeju nodokļu maksātāju uzvedības maiņai, ir izveidota VID Nodokļu maksātāju uzvedības analīzes un prognozēšanas pārvalde, nodrošinot, ka visa VID analītiskā kapacitāte un zinātība koncentrēta vienuviet. Savukārt struktūrvienība, kuras darba mērķi saistīti ar uzņēmumu neizpildītajām saistībām, ieguvusi jaunu nosaukumu, kļūstot par Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldi. Atbilstoši nosaukuma maiņai arī struktūrvienības darbība tiek vairāk koncentrēta uz nomaksas veicināšanu nevis represīviem kontroles pasākumiem.

Centralizētai datu pārvaldībai VID ir uzsākta jaunas informācijas tehnoloģiju (IT) platformas izstrāde, paredzot vienotas analītikas tehnoloģijas ieviešanu risku analīzē un veicinot ātrāku pakalpojumu pieejamību, kā arī nodrošinot, ka katrs pieņemtais lēmums izriet no iedziļināšanās situācijā un ir pamatots ar faktiem un pierādījumiem.

Lai motivētu nodokļu maksātājus vairāk un atbildīgāk sekot savai nodokļu saistību izpildes disciplīnai, VID aktīvi strādā pie Nodokļu maksātāju reitinga (segmentēšanas) sistēmas.

Izstrādāta jauna administrēšanas pieeja – nodokļu maksātāju segmentēšana, balstoties uz to uzvedības izpēti un izpratni. Visi nodokļu maksātāji tiek segmentēti, un katram segmentam tiek izstrādāts visatbilstošākais pakalpojumu grozs, īstenoti nepieciešamie nodokļu administrēšanas un ēnu ekonomiku ierobežojošie pasākumi.

Kopumā projekta norises gaita un rezultāti vērtējami pozitīvi, projekts ir palīdzējis ieviest vairākas vērtīgas izmaiņas VID ikdienas darba procesa organizācijā un ir veicinājis tehnoloģisko risinājumu jēgpilnu attīstību un pielietojumu. 

Zaļā Josta - Reklāma