Šodien valsts augstākās amatpersonas un bijušie valsts vadītāji saņem savu vakcīnu pret Covid-19

Ņemot vērā 9. februārī Ministru kabinetā pieņemto lēmumu par valstī noteikto vakcinācijas procesu un tajā iekļautajām prioritārajām grupām, tostarp valsts augstākajām amatpersonām, kuru pienākumi saistīti ar nacionālās drošības un valsts pamatfunkciju nepārtrauktības nodrošināšanu,  šodien Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā tika veikta vairāku valsts augstāko amatpersonu vakcinācija. 

No plkst. 11:00 līdz 12:45 vakcīnu pret Covid-19 saņēma Valsts prezidents Egils Levits, Ministru prezidents Arturs Krišjānis Kariņš, bijušie Valsts prezidenti Guntis Ulmanis, Vaira Vīķe-Freiberga, Andris Bērziņš, Valdis Zatlers, Saeimas priekšsēdētājas biedre Dagmāra Beitnere-Le Galla, Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

Kā liecina socioloģiskās aptaujas, tad lielākā daļa iedzīvotāju uzskata, ka valsts augstākajām amatpersonām jāparedz iespēja vakcinēties vakcinācijas procesa agrīnajā fāzē, lai rādītu piemēru pārējai sabiedrībai. Amatpersonu vienbalsīga gatavība vakcinēties līdz ar to ir uzticēšanās apliecinājums vakcīnu drošumam un efektivitātei, kā arī kalpos kā nozīmīgs pamudinājums iedzīvotājiem vakcinēties kopējas kolektīvās imunitātes iegūšanai. 

Valsts prezidents Egils Levitspēc vakcinācijas medijiem uzsvēra, ka ir racionāls cilvēks un uzticas zinātnei un ekspertiem, un aicināja sabiedrību atsaukties vakcinācijai:“Es aicinu visus vakcinēties, lai mēs pēc iespējas ātrāk varētu atgriezties normālā dzīves ritmā – lai normāli ietu uz darbu, lai bērni mācītos klātienē skolā, lai varētu apmeklēt kafejnīcas, teātrus. Pēc vakcīnu piegādes divu mēnešu laikā vakcinēt lielāko daļu Latvijas iedzīvotāju ir iespējams, pareizi un ļoti precīzi organizējot vakcinācijas procesu – gan iesaistītos cilvēkus, gan vietas, gan iedzīvotāju apzināšanu, gan arī pašu procedūras norisi. Tas, kad šīs vakcīnas pienāks un lai tas notiktu pietiekoši ātri, ir valdības un Eiropas Savienības uzdevums.”

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš pēc vakcīnas saņemšanas norādījaka vakcinēšanās ir mazs, bet atbildīgs solis, lai sasniegtu kolektīvo imunitāti un sāktu ceļu uz sadzīvi ierastajā ritmā. “Aicinu ikvienu spert šo soli, tiklīdz tas ir iespējams, lai kopīgi pasargātu sabiedrības veselību un nākotni.”

Bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe – Freiberga norāda, ka pēc vakcinēšanās jūtas labi. “Potēšanās ir atbildība pret ģimeni un sabiedrību, lai varam atgriezties normālā dzīvē. Mēnešiem neesmu varējusi tikties ar visiem mazbērniem, samīļot mazmeitas un paauklēt mazdēlu, jo dēla ģimene dzīvo atsevišķi.”

Vakcinēšanās augstākajām valsts amatpersonām tiks uzsākta vienlaicīgi ar vakcinācijas procesa uzsākšanu sociālās aprūpes centros, izmantojot Astra Zenecaražotāja vakcīnu.

Zaļā Josta - Reklāma