Slimnīcas apliecina gatavību uzņemt lielāku Covid-19 pacientu skaitu

Šodien, 29. oktobrī, Valsts operatīvās medicīniskās komisijas (VOMK) sēdē tika apspriesti jautājumi par Latvijas ārstniecības iestāžu kapacitāti un gatavību turpmāk uzņemt lielāku Covid-19 pacientu skaitu. 

Ņemot vērā prognozi, ka slimnīcās varētu pieaug Covid-19 pacientu skaits un vienlaikus nepieciešams sniegt neatliekamo palīdzību arī citiem pacientiem, slimnīcām, kurās tiek sniegta neatliekamā medicīniskā palīdzība, turpmāk būs jānodrošina, ka 15% no gultu fonda tiktu rezervēti jauniem neatliekamiem pacientiem, tai skaitā Covid-19 pacientiem. Īstenojot šādu pieeju neizveidosies situācija, ka uz uzņemšanas nodaļu atved pacientu, kam nepieciešama neatliekamā palīdzība, bet slimnīca norāda, ka pacientu uzņemt nevar. 

Tāpat vairākās slimnīcās tiek veidotas speciālas nodaļas, kurās ir izvietoti pacienti līdz brīdim, kamēr tiek noskaidrots, vai cilvēkam ir vai nav Covid-19. Pēc tam tiek pieņemts lēmums, kurā nodaļā pacients tiks ārstēts. Šodien VOMK sēdē pieņemts lēmums, ka šādām nodaļām ir jābūt visās stacionārajās ārstniecības iestādēs, lai efektīvāk nodrošinātu pacientu šķirošanu un ievērotu epidemioloģiskās drošības prasības. 

Lai īstenotu iepriekš minēto, slimnīcās ir jāizvērtē situācija un iespējamie risinājumi, piemēram, jāvērtē, kādus plānveida pakalpojumus uz laiku varētu mazināt. Ja pavasarī lēmums par plānveida pakalpojumu mazināšanu bija vienots un attiecināts uz visām ārstniecības iestādēm, tad šobrīd gala lēmumu pieņem katra ārstniecības iestāde pati, izvērtējot situāciju reģionā, pacientu plūsmu un citus aspektus. Vienlaikus jāuzsver, ka tāpat kā iepriekš tiks nodrošināta neatliekamā medicīniskā un akūtā palīdzība, tai skaitā izmeklējumi un konsultācijas, kas nepieciešamas. Tas nozīmē, ka netiks ierobežotas pacienta iespējas saņemt palīdzību, piemēram, pēkšņu sāpju gadījumā. Tāpat netiks atceltas onkoloģiskās, dzīvību glābjošas, kā arī tāda veida operācijas, kuru atcelšanas rezultātā var iestāties invaliditāte. Visu nepieciešamo medicīnisko palīdzību saņems arī grūtnieces, “zaļā koridora” pacienti un citi. 

Šobrīd ir arī izvērtēti aspekti, kādā veidā Covid-19 pacienti var saņemt nepieciešamos veselības aprūpes pakalpojumus ambulatori. Nākamajā nedēļā Nacionālā veselības dienesta mājas lapā būs publicēts ambulatoru ārstniecības iestāžu saraksts, kur šie pacienti, iepriekš sazvanoties un piesakoties, varēs vērsties, lai saņemtu nepieciešamo palīdzību. Tas būs risinājums Covid-19 pacientiem, kuri ārstējas mājas, bet ir nepieciešams, piemēram, kāds izmeklējums. 

Veselības ministrija kopā ar citiem atbildīgajiem dienestiem un slimnīcām regulāri analizē situāciju un turpinās sadarbību, lai rastu vēl citus, papildus nepieciešamos risinājumus, lai pēc iespējas plašāk nodrošinātu arī plānveida pakalpojumu klāstu. Šobrīd ārstniecības iestādes apliecina, ka ir gatavas lielākam Covid-19 pacientu skaitam. Tajās ir izveidoti gultu un nodaļu pārprofilēšanas plāni, pēc kuriem papildus iespējams nodrošināt papildus gultas gan pacientiem ar vidēji smagu slimības gaitu, gan ar smagu slimības gaitu.

Zaļā Josta - Reklāma