Sākusies izšķirošā nedēļa balsojumam par apkaimju attīstības iecerēm

Vēl tikai nedēļu, līdz 31. oktobrim, iedzīvotāji aicināti balsot par kādu no 30 Rīgas iedzīvotāju un apkaimju biedrību līdzdalības budžeta konkursam iesniegtajām apkaimju attīstības iecerēm. Trijās nedēļās balsojumā piedalījies konkursa vēsturē lielākais iedzīvotāju skaits – jau vairāk nekā 27 000.

Līdzdalības budžeta konkurss un iedzīvotāju balsojums Rīgā tiek īstenots ceturto gadu. Līdz šim lielākais balsotāju skaits sasniegts 2020. gadā – 23 915 balsis.

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis mudina: “Rīdzinieki, esiet noteicēji savās apkaimēs un balsojiet par sev tīkamajām iecerēm! Jo tuvāk balsojuma noslēgumam esam, jo nozīmīgāka ir katra balss. Konkurence ir sīva, un projektus, kas ir “virs svītras” no tiem, kas paliek “zem svītras”, šķir vien dažas balsis. Arī viens iedzīvotājs var izšķirt, vai iecere tiks īstenota, vai nē. Tāpēc aicinu būt aktīviem un balsot!”

Sākoties pēdējai balsojuma nedēļai, visvairāk iedzīvotāju balsu ieguvis Zunda un Nameja krastmalas labiekārtošanas projekts. Tam seko bērnu rotaļu laukuma izveide Ziepniekkalna kāpās un bērnu rotaļu un iedzīvotāju atpūtas laukuma iekārtošana Purvciemā. Tāpat starp visvairāk atbalstītajiem projektiem ir spēļu un vingrošanas elementu izvietošana gar Dārziņu meža taku, bērnu rotaļu laukuma iekārtošana Bieriņos un skeitparka izveide Vecmīlgrāvī. Iedzīvotāji aktīvi balsojuši arī par pastaigu takas “Sajūti Juglu” iekārtošanu Juglas ezera krastā, Hospitāļu un Miera ielas stūrī esošā skvēra apgaismošanu un labiekārtošanu, bērniem paredzēta vingrošanas un sportiskā centra izveidi Ķengaragā, bērnu rotaļu laukuma izveidi Mīlgrāvī. Tie būtu projekti, kas tiktu īstenoti, ja balsojums noslēgtos šodien.

Balsošana par visām 30 līdzdalības budžeta konkursa iesniegtajām apkaimju attīstības iecerēm notiek vietnē balso.riga.lv un klātienē Rīgas pilsētas Apkaimju iedzīvotāju centra Klientu punktos. Katrs iedzīvotājs var nobalsot tikai vienu reizi, tātad atbalstīt tikai vienu projektu. Balsot var ikviens, kurš sasniedzis 16 gadu vecumu.

Pašvaldība īstenos tās ieceres, kuras balsojumā gūs vislielāko rīdzinieku atbalstu. Atbalstītos projektus īstenos Rīgas domes Teritorijas labiekārtošanas pārvalde.

Līdzdalības budžets ir iespēja iedzīvotājiem tieši lemt par to, kā tiek izmantota daļa no pilsētas budžeta, gan pašiem iesniedzot apkaimju attīstības ieceres, gan balsojot par tām, kuras pašvaldībai īstenot. Šogad līdzdalības budžeta finansējums ir 700 000 eiro, un katras ieceres īstenošanai maksimāli pieejami 70 000 eiro. Tas nozīmē, ka tiks īstenotas vismaz 10 no 30 balsojumam nodotajām iecerēm.

Iepriekšējā līdzdalības budžeta konkursā 2021. gadā kopā pieejamais finansējums bija 500 000 eiro, un rīdzinieki atbalstīja 12 projektus.

Rīgas pašvaldība līdzdalības budžeta konkursu un iedzīvotāju balsojumu organizē kopš 2019. gada, šogad – jau ceturto reizi. Kopš 2019. gada rīdzinieki konkursā iesnieguši kopā 127 projektu pieteikumus. Īstenošanai pirmajos trīs konkursa gados nodoti 24 projekti. No tiem 8 projekti ir īstenoti pilnībā, bet 16 projekti pašlaik ir dažādās īstenošanas fāzēs.

Informāciju sagatavoja: Edīte Matuseviča, Rīgas domes Komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinatore

Zaļā Josta - Reklāma