S.Vancāne: “Sporta pils dārzu” projekts iedzīvotājiem kalpos kā vides izglītības platforma

Pirmdien, 2. novembrī, Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētāja  vietniece Selīna Vancāne pārrunāja “Sporta pils dārzu” projektu ar to idejas autori Renāti Prancāni.  Iniciatīvas “Sporta pils dārzi” veidotāji vēlas panākt, ka  nākamo trīs gadu laikā aizaugušajā bijušās Sporta pils teritorijā tiks ierīkoti un atradīsies pilsētas mazdārziņi, kā arī ziedu pļavas, kas varētu kalpot dažādām kultūras un izglītības aktivitātēm.

Selīna Vancāne: “Pašvaldība šo projektu vērtē pozitīvi tieši kā potenciālo kopienas saskarsmes vietu, kur dažādām paaudzēm vienkopus gan attīstīt ilgtspējīgu urbāno dārzniecību, gan kopā būšanas un piederības sajūtu. Tāpat šī būs lieliska vieta, kur piesaistīt vides ekspertus un izkopt vides izglītību ar mērķi veicināt iedzīvotāju iesaistīšanos pilsētplānošanas procesos, mēs esam gatavi viņus tajā atbalstīt.”

Viens no aktuālākajiem jautājumiem, kas dārziņu veidotājiem ir jāatrisina līdz pavasarim, ir ūdens pieslēgums, ja ne pastāvīgs, tad vismaz pagaidu, jo augu stādīšana kastēs prasīs regulāru laistīšanu.

Dārziņu ierīkošana jau sākusies – novembrī teritorijā tiks atvesti pirmie augsnes krājumi, kas sasegti gaidīs līdz pavasarim. Februārī tiks uzstādītas kastes un pievesta papildus augsne. Nākamie dārziņu saimnieki 14.februārī tiksies kopsapulcē, lai jau martā atklātu dārziņu sezonu.

Kopumā teritorijā paredzēts ierīkot 150 mazdārziņus. Viens mazdārziņš būs 12,5 kvadrātmetrus liels un cilvēki varēs izvēlēties dārzu, kurā atrodas speciāli izveidotas trīs, piecas vai astoņas augiem vai dārzeņiem paredzētas kastes. Kopumā teritorijā plānots izvietot aptuveni 1000 kastes.

Pretendēt uz mazdārziņu var jebkurš iedzīvotājs, taču priekšroka tika piešķirta tuvākajā apkaimē dzīvojošajiem un tiem, kuri piedalījās teritorijas sakopšanas talkās. Lai arī oficiālā pieteikšanās sāksies janvārī, atsaucība jau tagad esot liela – jau 80 dārziņi ir aizrunāti.

Dārziņa īrēšana, atkarībā no kastu skaita, sezonā maksās 15 līdz 40 eiro. Teritorija būs publiski pieejama un tajā atradīsies arī atpūtas zona. Lai izvairītos no nelūgtiem viesiem, naktī teritorija būs slēgta. Teritorijas sakopšanai un izveidošanai piesaistīti dažādi uzņēmumi.

Nacionālo sporta bāzi Kr. Barona ielā 75 nojauca 2008.gadā, lai tās vietā celtu biznesa zonu, taču projekts joprojām nav īstenots.

Zaļā Josta - Reklāma