Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā notiek Atvērtās ergoterapijas nodarbības

Ceturtdien, 27. oktobrī, kad visā pasaulē svin Pasaules Ergoterapijas dienu, Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra (RPNC) ergoterapeiti aicināja kolēģus piedalīties Atvērtajās ergoterapijas nodarbībās. Tās apmeklēja arī RPNC valdes locekļi Sandra Pūce un Agnese Vaļuliene.

Sandra Pūce, RPNC valdes priekšsēdētāja: “Sveicam profesionālajos svētkos mūsu slimnīcas 10 ergoterapeitus. Mums viņi ir kā pacientu labie gariņi, kas ikvienam atradīs uzmundrinājumu un pozitīvo pamudinājumu. Paldies kolēģiem par doto iespēju paviesoties ergoterapijas nodarbībās, šādi vairāk izprotot mūsu pacientus un viņu vajadzības.”

Cilvēki ikdienā veic dažādas darbības: ēd, mazgājas, meklē informāciju ar datoru, gatavo ēst, pavada brīvo laiku zīmējot vai adot u. c. Daudzas no tām ļaudis veic automātiski, nedomājot, kādi apstākļi tās nodrošina. Taču slimības dēļ daudzas no ierastajām nodarbēm cilvēks nespēj veikt. Tad par padomdevēju, kā atgūt spējas atkal veikt ikdienas nodarbes, vai kā apgūt jaunas prasmes, kļūst ergoterapeits. 

Kā stāsta Ergoterapijas kabineta vadītāja Anda Beķere, Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā gan individuālās, gan grupu nodarbības tiek veidotas ar mērķi – atrast balansu ikdienas aktivitātēs starp pašaprūpi, brīvo laiku, produktivitāti un miegu. Un tas tiek darīts ar mērķtiecīgām aktivitātēm. “Mūsu galvenie instrumenti ir mērķtiecīga aktivitāte un miers – mājīgas telpas, kas rada sajūtu kā mājās un kurās nav slimnīcas atmosfēras, un aktivitātes, kas ļauj būt šeit un tagad, dod iespēju nomierināties un koncentrēties. Un tas jau ir milimetriņš ceļā uz atveseļošanos.” 

Protams, ergoterapeita darbs Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā ir atšķirīgs no citām medicīnas iestādēm, jo pacienti ar psihiskajām saslimšanām bieži ir zaudējuši jebkādu interesi par ikdienas darbībām. Ar pa soļiem sadalītu aktivitāšu palīdzību, viņi atkal apgūst visdažādākās pašaprūpes darbības – kā nomazgāt rokas, vai uzvārīt tēju, darboties ar datoru, vai aizpogāt pogas u.c. Visbiežāk psihiskās veselības aprūpes jomā tiek pielietotas brīvā laika aktivitātes, tādējādi palielinot arī interešu loku un uzlabojot ikdienas aktivitāšu līdzsvaru, ko var turpināt darīt arī mājās. Pacienti ada, liek puzles, krāso zīmējumus, meklē attēlos nesakritības, dekupāžas tehnikā rotā dažādus traukus, loka origami figūriņas, iededzina kokā ornamentus un daudzas citas lietas. “Bieži veselam cilvēkam nav saprotams, cik smagu darbu pacienti te veic, jo šādas ikdienas darbības šķiet pašas par sevi saprotamas.  Un vislielākais gandarījums ir tad, kad pacienti saka, ka mēs esam palīdzējuši ar šo vienkāršību un izpratni, rast sev mierinājumu caur mērķtiecīgu aktivitāti, “piebilst  Anda Beķere. 

Valsts kapitālsabiedrība “Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs” ir Baltijā senākā psihiatriskā dziednīca, atvērta 1824. gadā, un šodien Latvijā lielākā psihiatriskās ārstniecības iestāde, kur strādā 1000 darbinieku.

Zaļā Josta - Reklāma