Rīgas pašvaldība šogad plāno izlietot 370 000 eiro dažādiem veselības veicināšanas pasākumiem

Rīgas domes Sociālo jautājumu komiteja trešdien, 6. janvārī, atbalstīja 370 000 eiro piešķiršanu dažādiem veselību veicinošiem pasākumiem – HIV profilaksei, Veselības istabām, atbalstam tuberkolozes pacientiem un asinsdonoru kustībai, kā arī dažādiem informatīviem pasākumiem. 

HIV profilakses un psihosociālajiem pakalpojumiem narkotisko vielu lietotājiem un to kontaktpersonām plānots piešķirt 85 200 eiro. Par šo summu plānots nodrošināt HIV konsultanta konsultācijas, HIV testu veikšanu, sociālā darbinieka konsultācijas, psihologa konsultācijas, šļirču apmaiņas pakalpojum un  individuālā ielu darba veikšanu. Tāpat sniegs pakalpojumus ārpus telpām mikroautobusā, kurš katru darba dienu brauc pa konkrētiem maršrutiem. Tiks nodrošinātas izglītojošas lekcijas īslaicīgās uzturēšanās mītnes klientiem .

Plānots arī ar 31 145 eiro līdzfinansēt piecu Veselības istabu darbību Centrā, Maskavas forštatē – Centrāltirgus rajonā, Sarkandaugavā, Pārdaugavā un Ķengaragā. Kopējais Veselības istabu darba laiks paredzēts 95 stundas nedēļā. Veselības istabās tiek sniegta iespēja saņemt bezmaksas mediķa konsultācijas, izmērīt asinsspiedienu, noteikt ĶMI, noteikt cukura līmeni asinīs, kā arī tiek veikts bezmaksas HIV, B un C hepatīta, kā arī sifilisa eksprestests, sniegtas konsultācijas, kurās informē par HIV/AIDS, STI, vīrushepatītu B un C profilaksi un ārstēšanu, izsniegti prezervatīvi.

Tāpat Rīgas dome atbalstīs tuberkulozes ambulatorās terapijas realizāciju pēc Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām, šim nolūkam izlietojot 51 000 eiro. Paredzēts sniegt atbalstu ar tuberkulozi saslimušajiem, kuri ambulatori saņem DOTS terapiju (tieši uzraugāmās ārstēšanas īsais kurss), ko realizē  Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca), motivējot pacientus ārstēties ikdienas ierodoties ārstniecības iestādē pēc nozīmētās zāļu devas un izdzerot zāles medicīnas māsas uzraudzībā. 

Brīvprātīgo asins donoru kustības atbalstam paredzēti 25 000 eiro. Par šo summu plānots sabiedriskā transporta  līdzfinansējums 1,20 eiro apmērā par katru asins nodošanas reizi. Līdzfinansējums veicinās donoru kustību un motivēs donorus nodot asinis, līdz ar to  nodrošinās pacientiem, kuriem nepieciešama asins pārliešana (smagu operāciju, traumu u.c. saslimšanu gadījumos),  ar donoru asinīm un asins komponentiem.

Rīgā par 178 000 eiro plānota arī vairāku veselības un ģimenes veselības veicināšanas pasākumu īstenošana – uzlabot bērnu, jauniešu un viņu vecāku zināšanas par veselību un to ietekmējošiem faktoriem, kā arī par drošību mājās un sabiedriskās vietās, radīt vidi un īstenot pasākumus, kas veicina veselīgus paradumus darbspējīgā vecuma iedzīvotāju vidū: veselīga uztura lietošanu, fiziskās aktivitātes, smēķēšanas pārtraukšanu, alkoholisko dzērienu lietošanas samazināšanu, kā arī uzlabot iedzīvotāju zināšanas par reproduktīvo veselību, personīgās higiēnas un mutes veselības nozīmi.

Tāpat iecerēts radīt vidi un īstenot pasākumus, kas vērsti uz slimību un traumatisma profilaksi, veselības stāvokļa uzlabošanu, kā arī zināšanu un prasmju par mutes veselību uzlabošanu vecāka gada gājuma iedzīvotāju vidū, veikt atkarību un pašnāvību profilaksi, veikt infekcijas slimību profilaksi, veicināt iedzīvotāju iespējas būt izglītotiem jautājumos, kas skar veselības veicināšanu, pilnveidot dzīves prasmes ģimenēm un jauniešiem, kā arī atvēlēt līdzekļus dalībai nacionālajos un starptautiskajos tīklos.

Zaļā Josta - Reklāma