Rīgas komunālo pakalpojumu sniedzēji neaprēķinās līgumsodus par kavētiem maksājumiem

Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrības “Rīgas siltums”, “Rīgas ūdens” un “Rīgas namu pārvaldnieks”, atsaucoties Rīgas pašvaldības aicinājumam, no 1. septembra neaprēķinās soda naudas un kavējuma procentus klientiem par kavētu rēķinu apmaksu, kā arī nepārtrauks pakalpojumu sniegšanu.

Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange aicinājis pašvaldības kapitālsabiedrības, kuras rīdziniekiem nodrošina komunālos un apsaimniekošanas pakalpojumus, energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma un krīzes situācijā īstenot sociāli atbildīgu komercdarbību un atbalstīt iedzīvotājus. Kapitālsabiedrības piekritušas, nepārtraucot komunālo pakalpojumu sniegšanu, neturpināt soda naudu un kavējuma procentu aprēķinu un pēc iespējas vienoties par vēlāku pakalpojumu apmaksu, ja klienti nonākuši apstākļos, kas liedz veikt savlaicīgus maksājumus.

SIA “Rīgas ūdens” valde 22. septembrī pieņēma lēmumu, ka neveiks soda naudas aprēķināšanu par kavētiem maksājumiem no 1. septembra līdz šī lēmuma atcelšanai vai grozīšanai. 

Par savlaicīgi nesamaksātiem rēķiniem nokavējuma procentus, kā arī līgumsodu saviem klientiem no 1. septembra nepiemēros arī SIA „Rīgas namu pārvaldnieks”. 

SIA “Rīgas siltums” soda naudas neaprēķinās par piegādāto siltumu jaunajā apkures sezonā, kā arī neatslēgs apkuri klientiem, kuri nebūs laicīgi norēķinājušies par pakalpojumiem. Uzņēmums informē, ka vairumam klientu pašlaik nav kavētu maksājumu vai parādu – vasaras laikā, gatavojoties nākamajai sezonai,  klienti ir centušies tos nomaksāt.

Šādā veidā atbalsts iedzīvotājiem un uzņēmējiem tika sniegts arī Covid-19 pandēmijas laikā 2020. gada pavasarī un 2021. gada rudenī. Kā liecina Rīgas kapitālsabiedrību pieredze, arī iepriekš, atceļot soda naudas aprēķinu par kavētiem maksājumiem, nav būtiski pieaudzis to klientu skaits, kuri atliek rēķinu apmaksu.

Zaļā Josta - Reklāma