Rīgas atbildīgie dienesti turpina sniegt palīdzību sprādziena seku novēršanā Āgenskalnā

Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis ceturtdien, 31. decembrī, sasauca Rīgas sadarbības teritorijas Civilās aizsardzības komisijas (CAK) sēdi, kurā atbildīgo dienestu pārstāvji sniedza informāciju par paveikto Āgenskalnā notikušā sprādziena seku novēršanā un sniegto palīdzību cietušajiem iedzīvotājiem.

M. Staķis izteica pateicību dienestu pārstāvjiem par operatīvo rīcību, kā arī uzsvēra, ka pašvaldība sniegs visu iespējamo palīdzību ēkas iedzīvotājiem esošās ēkas atjaunošanā vai jaunu dzīvojamo platību piešķiršanā.

Jau vēstīts, ka Pārdaugavā, Melnsila ielā 2 naktī uz ceturtdienu uzsprāgusi, daļēji sagruvusi un aizdegusies trīsstāvu dzīvojamā ēka. Negadījumā cietuši seši cilvēki un viens gājis bojā. Sprādziena iemesli tiek skaidroti un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) turpina strādāt notikuma vietā.

Rīgas Būvvaldes vadītājs Jānis Belkovskis CAK sēdē informēja, ka ēkas tehnisko izpēti varēs sākt nākamnedēļ. Daļa ēkas sprādzienā palikusi neskarta, tāpēc, atbilstoši ekspertu slēdzienam, būs jālemj par ēkas konservāciju vai nojaukšanu.

Sprādzienā cietusī ēka atrodas “Rīgas namu pārvaldnieka” (RNP) apsaimniekošanā. Kā informēja RNP pārstāvji, tiklīdz ugunsdzēsēji beigs darbu, tā uzņēmums nodrošinās ēkas iežogošanu un apsardzi. Teritorijas sakopšanu veiks RNP un Satiksmes departaments.

Rīgas domes Satiksmes departamenta direktors Vitālijs Reinbahs informēja, ka iedzīvotājiem iespējams ierobežoto sprādziena vietu apiet caur parku, savukārt sabiedriskais transports novirzīts pa apvedceļiem, jo slēgta transporta kustība Melnsila ielā, posmā no Kapseļu ielas līdz Nometņu ielai. Iedzīvotāji par izmaiņām maršrutos plašāku informāciju var iegūt mājaslapā rigassatiksme.lv vai “Rīgas satiksmes” sociālo tīklu kontos.

Rīgas pašvaldības policijas (RPP) priekšnieks Juris Lūkass norādīja, ka bez pajumtes palikušajiem iedzīvotājiem piedāvāta iespēja uzturēties pašvaldības viesnīcā, bet viņi no šīs iespējas atteikušies un nogādāti pie tuviniekiem. Tāpat izmitināšana viesnīcās būs pieejama tiem, kuri pašlaik hospitalizēti, pēc tam, kad tiks izrakstīti no ārstniecības iestādes. Iespēju robežās arī iedzīvotājiem no dzīvokļiem iznestas nepieciešamās mantas. RPP turpina dežurēt notikuma vietā, nodrošinot teritorijas ierobežošanu.

Rīgas domes Labklājības departamenta direktore Irēna Kondrāte uzsvēra, ka cietušie iedzīvotāji aicināti saņemt atbalstu  Sociālajā dienestā. Ja cietušajiem šobrīd ir nepieciešama kāda palīdzība, piemēram, apģērbs, pārtikas pakas, dokumentu atjaunošana, vai vēl kāds cits sociālais atbalsts, viņi tiek aicināti rakstīt uz e-pastu “[email protected]” vai zvanīt pa Rīgas domes Labklājības departamenta bezmaksas informatīvo tālruni 8000 5055.

CAK sēdē Mājokļu un vides departamenta pārstāve Inga Gulbe informēja, ka iedzīvotājiem būs iespēja saņemt telpas dzīvošanai vai pabalstu mājokļa atjaunošanai, ja tāda būs iespējama. Lai saņemtu šādu palīdzību, sprādzienā cietušie dzīvojamo telpu īrnieki un īpašnieki aicināti vērsties ar iesniegumu Mājokļu un vides departamentā.

Cietušajām personām ir tiesības saņemt neatliekamu pašvaldības palīdzību, izīrējot pagaidu dzīvojamo telpu. Kā pagaidu dzīvojamā telpa tiek piedāvāta istaba dažādu sociālo grupu kopdzīvojamā mājā.

Tie dzīvokļu īpašnieki un īrnieki, kuru dzīvojamā telpa tiks atzīta par daļēji vai pilnīgi gājušu bojā un neatjaunojamu, var lūgt pašvaldību izīrēt tai piederošu dzīvokli. Iesniegumu var iesniegt Mājokļu un vides departamentā, Brīvības ielā 49/53, pirmajā stāvā, kur novietota vēstuļu kastīte, vai vēršoties jebkurā Rīgas domes Apmeklētāju pieņemšanas centrā.

Zaļā Josta - Reklāma