Rīgas atbalsta centrs Ukrainas iedzīvotājiem no 5. septembra atradīsies Amatu ielā 4 

Rīgas atbalsta centrs Ukrainas iedzīvotājiem no 5. septembra sāks darbu jaunās telpās Amatu ielā 4 un turpmāk klientiem būs atvērts no plkst. 9.00 līdz plkst. 17.00. Līdz šim valsts un pašvaldības pakalpojumi Ukrainas civiliedzīvotājiem vienuviet bija pieejami Rīgas atbalsta centrā bijušajā Rīgas Tehniskās universitātes ēkā Kaļku ielā 1, kur centrs darbojas kopš 21. marta.

Šobrīd, samazinoties no jauna reģistrēto Ukrainas civiliedzīvotāju plūsmai, centra darbības nodrošināšanai vairs nav nepieciešamas tik plašas telpas, cik pavasarī. Ja martā dienā vidēji no jauna reģistrēto Ukrainas civiliedzīvotāju skaits bija ap 500, tad šobrīd dienā vidēji tiek reģistrēti 45 jauni cilvēki. Ik dienu centrā dažādus valsts un pašvaldības pakalpojumus saņem ap 500 cilvēku. Papildus tam ēka Kaļķu ielā 1 nav energoefektīva, un uzturēt tajā klientu apkalpošanai atbilstošu temperatūru energoresursu cenu pieauguma dēļ ziemas mēnešos pašvaldībai radītu lielus izdevumus.

Ēkas Kaļķu ielā 1 platība ir aptuveni 10 000 kvadrātmetru, savukārt Amatu ielā 4, kur līdz šī gada vasarai atradās Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments, klientu apkalpošanai pieejamā platība ir apmēram 4000 kvadrātmetru. Atbalsta centrs tiks izvietots ēkas Amatu ielā 4 vairākos stāvos, kuri klientiem ērti sasniedzami ar liftu. Tāpat jaunajā ēkā nodrošināta labāka vides pieejamība cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Amatu ielā 4 tiks saglabāti teju visi līdz šim Kaļķu ielā 1 pieejamie valsts un pašvaldības pakalpojumi. Pašvaldības darbinieki turpinās Ukrainas civiliedzīvotāju reģistrāciju, tāpat arvien būs iespējams reģistrēt bērnus Rīgas izglītības iestādēs, kā arī saņemt sociālo palīdzību. Ukrainas civiliedzīvotājiem arī turpmāk iespēju pieteikties vīzām un tās saņemt nodrošinās Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, palīdzību izmitināšanas jautājumos turpinās sniegt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Tāpat kā līdz šim konsultācijas par nodarbinātības jautājumiem sniegs Nodarbinātības valsts aģentūra, savukārt par ārstniecības pakalpojumiem un to saņemšanu būs iespējams uzzināt Nacionālā Veselības dienesta kabinetā, kā arī būs pieejamas psihologa konsultācijas. Tāpat Amatu ielā 4 darbu turpinās arī SIA “Rīgas satiksme”, kas nodrošina Ukrainas civiliedzīvotājiem personalizēto e-talonu izgatavošanu. Dažāda veida atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem Amatu ielā 4 turpinās sniegt nevalstiskās organizācijas: “Gribu palīdzēt bēgļiem” un “Skalbes”. Amatu ielā 4 darbu neturpināt nolēmusi Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

Pārceļoties uz mazāku platību, nāksies atteikties no dažiem papildu pakalpojumiem, kas līdz šim tika nodrošināti Kaļķu ielā 1. Jaunajā ēkā Amatu ielā 4 nav piemērotu telpu zupas virtuvei un bērnu rotaļu istabai. Tas nozīmē, ka ēdināšana atbalsta centrā no 5. septembra vairs netiks nodrošināta. Bērniem ēkā Amatu ielā 4 būs pieejami mazāki rotaļu stūrīši. Tāpat kā līdz šim būs pieejama mazuļu aprūpes istaba, kur vecākiem paēdināt un pārtīt mazuli.

Tajā pašā laikā arī Amatu ielā 4 notiks dažādi pasākumi un nodarbības Ukrainas civiliedzīvotājiem. Turpināsies regulāras darba biržas, tiek domāts arī par dažāda veida kursiem, tostarp latviešu valodas apmācībām.

Amatu ielā 4 klientu plūsmu iespējams organizēt tā, lai nebūtu nepieciešama brīvprātīgo palīdzība. Kopš marta atbalsta centrā vismaz uz vienu maiņu palīgā nākuši 780 brīvprātīgie. Ik dienu centrā divās maiņās strādājuši vairāki desmiti brīvprātīgo, kuri nākuši talkā zupas virtuvē, bērnu rotaļu istabā, palīdzējuši klientiem atrast vajadzīgos pakalpojumus, kopējuši dokumentus, palīdzējuši aizpildīt pieteikumus un darījuši daudzus citus ikdienas darbus, kas bijuši nozīmīgi atbalsta sniegšanai Ukrainas civiliedzīvotājiem.

Namā Amatu ielā 4 šobrīd turpinās remontdarbi, bet 5. septembrī ēka būs sagatavota klientu apkalpošanai. Ēka Kaļķu ielā 1 šobrīd netiks izmantota citu funkciju vai pakalpojumu nodrošināšanai.

Lai pārceltu aprīkojumu uz jauno ēku, Rīgas atbalsta centrs piektdien, 2. septembrī, būs slēgts, savukārt pirmdien, 5. septembrī, klientiem durvis vērs Amatu ielā 4.

Rīgas atbalsta centra galvenais uzdevums arī turpmāk būs sniegt palīdzību Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri ieradušies Rīgā, lai arī nav skaidras atbildes no valdības par to, vai pašvaldībai tiks segtas centra darbības nodrošināšanas izmaksas.

Rīgas atbalsta centrs Ukrainas iedzīvotājiem savu darbu sāka 7. martā Kongresu namā, bet 21. martātika pārcelts uz Kaļķu ielu 1. Kopš 7. marta Rīgas atbalsta centrā reģistrēti 16 670 Ukrainas civiliedzīvotāji.

Informāciju sagatavoja: Rīgas domes Komunikācijas pārvaldes Ārējas komunikācijas nodaļas projektu koordinatore Edīte Matuseviča

Zaļā Josta - Reklāma