Rīgā turpināsies koku stādīšana dažādās apkaimēs

Rīgas domes Mājokļu un vides departaments šoruden turpinās dižstādu stādīšanu dažādās galvaspilsētas apkaimēs. Šā gada pavasarī departaments publiskajos apstādījumos iestādīja 89 dižstādus, bet oktobra otrajā pusē plānots iestādīt vēl 67 kokus. Stādi tiks piegādāti no audzētavas Vācijā. Plānots iestādīt dažādu sugu liepas, ozolus, kļavas, zirgkastaņas, pīlādžus, melnās papeles un dekoratīvās ābeles.

Pērn departaments ielu apstādījumos iestādīja170 jaunus dižstādus – 23 Holandes liepas, 85 sarkanās kļavas, 43 purva ozolus, sešus parastos ozolus, desmit sarkanos ozolus un trīs Japānas katsuras.

Pēc iestādīšanas dižstādus īpaši pieskata vismaz desmit gadus. Sākumā liela vērību velta laistīšanai un mēslošanai, katru otro gadu notiek vainagu veidošana. Departamenta speciālisti kokus apseko vairākas reizes gadā, vērtējot to attīstību un augšanas apstākļus. Ja šo desmit gadu laikā koku attīstības temps ir lēnāks, nekā tam vajadzētu būt, speciālisti meklē cēloņus un cenšas kokiem palīdzēt. Pēdējos trīs gadus ir sākta koku augšanas apstākļu uzlabošana, veicot papildus piebarošanu ar sijātu kompostu, bioloģiski aktīvajām vielām un lēnas iedarbības mēslojumu.

Tāpat galvaspilsētā turpinās nokaltušo un citādi bojāto koku izzāģēšana. Departamenta speciālisti veic koku apsekošanu un apkopo iedzīvotāju ziņojumus, bet pēc tam tiek saņemtas ciršanas atļaujas un šie koki, ja nav atzīti par bīstamiem, tiek pakāpeniski nozāģēti. Savukārt, ja tiek konstatēti bīstami koki vai zari, tad informācija nekavējoties tiek nodota līgumuzņēmumam steidzamai darbu izpildei.

Ja iedzīvotāji konstatē iespējami bīstamu koku ielu apstādījumos vai pie izglītības iestādēm, darba laikā jāziņo Mājokļu un vides departamentam pa tālruni 6747 4700 vai epastā [email protected]. Vakaros, naktīs un brīvdienās par bīstamiem vai izgāztiem kokiem jāziņo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam pa tālruni 112, kas vai nu likvidēs bīstamību, vai arī nodos informāciju pašvaldībai.

Tāpat katru gadu pilsētas apstādījumos tiek veikta koku vainagu kopšana, kas nozīmē veselu pasākumu kopumu: vainagu pacelšanu vai samazināšanu, zaru īsināšanu pie ceļa zīmēm, ēkām, māju jumtiem, ielu apgaismojuma, nokaltušu, blīvi saaugušu, slimību bojātu, ar stumbru vāji saistītu zaru likvidēšanu, vainagu retināšanu un vēl citus darbus.

Rīgas iedzīvotājus parasti  iepriecina arboristu veikums, kas regulāri uzlabo koku izskatu. Tam apliecinājums ir, piemēram, polardēto liepu rinda Alberta ielā, kuru samazinātie vainagi ļauj baudīt  jūgendstila arhitektūru, savulaik pārāk biezi iestādītie ozoli Buļļu ielā, izcilais liepu dzīvžogs Melnsila un Āgenskalna ielas krustojumā, kā arī  dzīvžogi Mīlgrāvja un Aizsaules ielā.

Ielu apstādījumu un pašvaldības izglītības iestādēs esošo apstādījumu apsaimniekošanu organizē Mājokļu un vides departamenta Vides pārvalde, savukārt par parkiem atbild pašvaldības uzņēmums “Rīgas meži”. Ielu atjaunošanas laikā jaunu koku stādīšanu nodrošina Satiksmes departaments, kas šogad Centra apkaimes ielās jau iestādījis vairākus desmitus koku.

Informāciju sagatavoja: Mārtiņš Vilemsons, Rīgas domes Komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinators

Zaļā Josta - Reklāma