Rīgā turpinās infrastruktūras uzlabošana dabas liegumu apsaimniekošanai

Turpinot infrastruktūras uzlabošanu galvaspilsētas teritorijā esošo dabas liegumu apsaimniekošanai, Rīgas pašvaldība šoruden atjaunojusi ceļa segumu blakus dabas liegumam “Jaunciems”.

Veiktais ceļa remonts ļaus dabas liegumā labāk organizēt pļavu pļaušanu un aizvest savākto materiālu, jo tagad arī mitrākos laika apstākļos varēs iebraukt ar smagajām mašīnām, traktoriem un arī potenciāli ievest ganībās lopus ar piekabēm.

Pēc Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta pasūtījuma darbi veikti 250 metru garumā vairākos posmos, kur bija bedres un sliktākas kvalitātes ceļš. Lai veiktu kvalitatīvāku ceļa seguma izveidi, iebērtas smiltis un šķembas.

Rīgā ir piecas īpaši aizsargājamās dabas teritorijas: dabas liegumi „Krēmeri”, „Jaunciems”, „Vecdaugava”, dabas parks „Piejūra”, kā arī ģeoloģiskais un ģeomorfoloģiskais dabas piemineklis “Buļļu kāpas”. NATURA 2000 vietas ir dabas liegumi “Jaunciems” un “Vecdaugava” un dabas parks “Piejūra”.

Rīgas īpaši aizsargājamo dabas teritoriju galvenā vērtība ir dabiskās pļavas, aizsargājamie augi un putnu ligzdošanas vietas. Liegumi un dabas parks ir izvietoti ūdenstilpju malās, tādēļ tie ir piemēroti rekreācijai un dabas tūrismam.

Mājokļu un vides departamenta Vides pārvalde veic īpaši aizsargājamo dabas teritoriju (t.sk. aizsargājamo dižkoku) un mikroliegumu apsaimniekošanu un uzraudzību, lai saglabātu to bioloģisko daudzveidību. Atbilstoši piešķirtajam finansējumam šajās teritorijās tiek organizēti dažādi apsaimniekošanas un kopšanas pasākumi: dabas aizsardzības plānu izstrāde; pļavu, niedru un lagūnu pļaušana, pļautā materiāla savākšana; pļavu noganīšana sadarbībā ar Latvijas dabas fonda mobilo ganāmpulku; labiekārtojuma uzturēšana un atjaunošana; atkritumu savākšana; aizsargājamo koku (dižkoku) kopšana; informatīvo stendu un robežzīmju uzstādīšana un atjaunošana u.c.

Īpaši aizsargājamo dabas teritoriju karte Rīgā ir pieejama šeit: https://mvd.riga.lv/uploads/videgaiss/dok/IADT-karte.pdf

Informāciju sagatavoja: Mārtiņš Vilemsons, Rīgas domes Komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinators

Zaļā Josta - Reklāma