Rīga pievienojas Eiropas Tīrā Ūdeņraža aliansei

Rīgas dome ir pievienojusies Eiropas Tīrā Ūdeņraža aliansei (The European Clean Hydrogen Alliance), kuras mērķis ir jau līdz 2030. gadam nodrošināt pāreju uz tīrām tehnoloģijām un izveidot investīciju programmu bezoglekļa projektiem dažādās nozarēs. Investīciju programma 430 miljardu eiro apmērā ne tikai veicinās 2050. gada klimata neitralitātes mērķu sasniegšanu, bet arī palīdzēs Eiropai atgūties no  COVID-19 izraisītās ekonomiskās krīzes.

Eiropas Tīrā ūdeņraža aliansi ir izveidojusi Eiropas Komisija, lai atbalstītu tīras un globāli konkurētspējīgas ūdeņraža nozares attīstību Eiropā. Tā ir atvērta visiem publiskajiem un privātajiem dalībniekiem, kas nodarbojas ar atjaunojamās vai zemas oglekļa emisijas ūdeņradi un ir gatavi aktīvi piedalīties alianses deklarācijā noteikto mērķu sasniegšanā.

Rīgas dome ir apņēmusies  ievērot alianses kopīgo redzējumu un sniegt ieguldījumu tās darbā, aktīvāk iesaistoties atjaunojamās ūdeņraža ražošanas projektu īstenošanā, kas ļautu ilgtspējīgi pārveidot enerģētikas nozari un integrēt lielāku atjaunojamās enerģijas jaudu. 

“Šis ir būtisks solis, kas raksturo mūsu apņēmību ieviest Eiropas Zaļā kursa prioritātes ilgtspējīgas enerģētikas mērķu sasniegšanā. Dalība aliansē sniegs priekšrocību sekot līdzi labākajiem piemēriem praksē un zinātnē un izvairīties no citkārt tik ļoti kārdinošajiem viltus risinājumiem. Svarīgi, ka pāreja uz tīrām un inovatīvām tehnoloģijām notiek, balstoties uz ilgtermiņa vides, sociālo un ekonomisko ietekmju izvērtējumu!”, skaidro Selīna Vancāne, Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētāja vietniece un Klimata neitralitātes darba grupas vadītāja. 

Rīgas dome ir uzsākusi mērķtiecīgu darbu pie ilgtermiņa attīstības stratēģijām, kas saistītas ar enerģētikas plānošanu, un, ievērojot Latvijas Nacionālo enerģētikas un klimata plānu 2021.–2030. gadam, paredzēs rīcības plānu izstrādi ūdeņraža tehnoloģiju pielietošanai.

Ūdeņradim ir daudzas pielietošanas iespējas, sākot ar atjaunojamās enerģijas uzkrāšanu līdz smagā transporta degvielai, kā arī enerģētikas un apkures pielietojumiem. Vissvarīgākais ir tas, ka ūdeņradis ir draudzīgs klimatam, jo, to lietojot, neizdalās oglekļa dioksīds. Ūdeņradis noteikts kā viena no galvenajām stratēģisko vērtību ķēdēm, ko Eiropas Savienība ir noteikusi, ieviešot Svarīgos kopējos Eiropas Interešu Projektus (Important Project of Common European interest  IPCEI).

Zaļā Josta - Reklāma