Rīdzinieki aicināti atbalstīt Ukrainas bēgļus 

Lai arī turpmāk Rīgā būtu iespējams nodrošināt palīdzības sniegšanu Ukrainas civiliedzīvotājiem, rīdzinieki aicināti pieteikt sev piederošos mājokļus bēgļu izmitināšanai un kļūt par brīvprātīgajiem Rīgas atbalsta centrā Ukrainas iedzīvotājiem Kaļķu ielā 1.

Rīgas atbalsta centrā Ukrainas iedzīvotājiem kopš 7. marta reģistrēts 16 881 Ukrainas civiliedzīvotājs, un līdz 1. jūlijam pašvaldība nodrošinājusi izmitināšanu 3 135 no tiem. Pašlaik izmitināšana tiek nodrošināta aptuveni 1500 ukraiņiem.

Rīgas pašvaldība izsaka lielu pateicību visiem rīdziniekiem, kuri līdz šim uzņēmuši savās mājās Ukrainas civiliedzīvotājus – šādos mājokļos mitinās lielākā daļa Ukrainas cilvēku Rīgā. Tiem, kas bez maksas izmitina bēgļus sev piederošos mājokļos, ir iespējams pieteikties valsts atlīdzībai par sniegto palīdzību.

Lai uzņemtu sev piederošajos mājokļos Ukrainas civiliedzīvotājus, rīdzinieki aicināti reģistrēt mājokļus valsts vienotajā sistēmāwww.cak.iem.gov.lv. Pēc mājokļa reģistrēšanas pašvaldība sazināsies ar mājokļa pieteicēju un vienosies par Ukrainas civiliedzīvotāju uzņemšanu.

Kad Ukrainas civiliedzīvotāji izmitināti mājoklī, tā īpašnieks 14 dienu laikā kopš izmitināšanas sākuma var pieteikties valsts noteiktās atlīdzības saņemšanai par periodu līdz 120 dienām. Pašlaik ir noteikti divi veidi, kā saņemt atlīdzību par Ukrainas civiliedzīvotāju izmitināšanu:

  1. Gan fiziskas, gan juridiskas personas var pietiekties atlīdzībai 100 eiro par pirmo izmitināto personu, 50 eiro par katru nākamo, bet ne vairāk kā 300 eiro par vienu mājokli mēnesī uz periodu līdz 120 dienām. Šo atlīdzību neapliek ar nodokļiem.
  2. Privātpersonas var pieteikties īres līguma slēgšanai jeb tā saucamajam trīspusējam īres līgumam. Līguma summa nedrīkst pārsniegt 300 eiro mēnesī par mājokli, iekļaujot gan īri, gan komunālos maksājumus. Šo summu apliek ar nodokļiem.

Lai pieteiktos atlīdzības saņemšanai vai īres līguma slēgšanai, jāiesniedz pieteikums Rīgas pilsētas Apkaimju iedzīvotāju centrā. Lēmumu par atlīdzības izmaksu vai līguma slēgšanu pieņem Rīgas domes Mājokļu un vides departaments. Vairāk informācijas par pieteikšanos: https://bit.ly/3lXHmZW

Rīgas atbalsta centrā Ukrainas iedzīvotājiem Kaļķu ielā 1 ik dienu saņemt valsts un pašvaldības pakalpojumus ierodas ap 700 cilvēku. Lai nodrošinātu klientu plūsmu un centra darbību, ļoti nozīmīgs ir brīvprātīgo palīgu atbalsts. Par brīvprātīgo palīgu var kļūt ikviens.

Brīvprātīgo darbs vasarā ir laba iespēja jauniešiem gūt pieredzi un jēgpilni pavadīt brīvlaiku. Rīgas atbalsta centrā jauniešiem no 14 gadu vecuma iespējams palīdzēt pie palīdzības paku izsniegšanas un zupas virtuvē.

Lai pieteiktos brīvprātīgo darbam Rīgas atbalsts centrā, jāaizpilda anketa ŠEIT.

Vairāk informācijas par brīvprātīgo darbu:https://bit.ly/3KMSG5B Informāciju sagatavoja: Rīgas domes Komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinatore Edīte Matuseviča

Zaļā Josta - Reklāma