Restaurē 19. gs. metāla baldahīnu Lielajos kapos

Rīgas pašvaldības aģentūras “Rīgas pieminekļu aģentūra” uzdevumā Lielajos kapos ir uzsākta unikāla 19. gs. metāla baldahīna restaurācija.

Metāla baldahīns Lielajos kapos ir 19. gs. beigās radīts mākslas darbs, kas ir unikāls, citviet Rīgā nesastopams dekoratīvs piemiņas vietas veidojums. Tas veidots no dzelzs ar liektām līnijām un augu motīvu dekoriem. Kapavietas ansambļa sastāvdaļa ir arī metāla žodziņš, kas iezīmē kapavietu. Diemžēl kapa piemineklis nav saglabājies, arī baldahīns laika gaitā ir pamatīgi cietis. Balstoties uz rakstītajās liecībās atrodamo informāciju, ir pamats domāt, ka šis objekts saistāms ar viena no Vērmaņu dzimtas atzaru atdusas vietām. Restaurācijas darbus atbilstoši publiskā iepirkuma nosacījumiem veic metāla restaurators un kalējs-meistars Ģirts Bērziņš.

“Metāla baldahīna atjaunošana ir nākamais Rīgas pieminekļu aģentūras projekts, kas saistīts ar Lielajiem kapiem. Šobrīd jau norisinās Rīgas mecenātu Vērmaņu ģimenes vēsturiskās kapu vietas restaurācija un rekonstrukcija. Mērķis ir soli pa solim mērķtiecīgi sakārtot Lielo kapu teritoriju, maksimāli saglabājot to mākslinieciskās un vēsturiskās vērtības,” uzsver Rīgas pieminekļu aģentūras direktors Gunārs Nāgels.

“Šobrīd ir noslēdzies metāla baldahīna restaurācijas darbu pirmais posms – ir attīrītas no rūsas un iztaisnotas esošās pamatnes metāla daļas, no jauna izveidotas trūkstošās detaļas un apstrādātas, sagatavojot tas krāsošanai. Ziemas mēnešos darbi tiks turpināti, restaurējot baldahīna augšējo daļu, lai 2023. gada restaurācijas sezonā atjaunotais baldahīns atgrieztos Lielajos kapos,” skaidro Rīgas pieminekļu aģentūras galvenā speciāliste Guna Vainovska.

Valsts nozīmes aizsargājamais arhitektūras piemineklis Dārzu un parku ansamblis “Lielie kapi” ar memoriālām celtnēm aizņem 36,7 hektārus. Lielajos kapos ir Latvijai nozīmīgu cilvēku atdusas vietas, tajos saglabājušies augstvērtīgi arhitektūras, mākslas un vēstures pieminekļi, kuri atspoguļo 18. gs. beigu – 20. gs. vidus raksturīgākos mākslas stilus. 

Informāciju sagatavoja: Kaspars Līcītis, Rīgas domes Komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinators

Zaļā Josta - Reklāma