“Putnu fabrika Ķekava” ražošanā sāk izmantot robotus

Putnu gaļas ražotājs – AS “Putnu fabrika Ķekava” – uzstādījis robotizētu produktu svēršanas un iepakošanas līniju, kā arī robotu sasaldētas putnu gaļas kraušanai uz paletēm. Jaunie roboti, kuros investēti teju 300 tūkstoši eiro, sekmēs produkcijas ražošanas efektivitāti un paaugstinās drošību. Plānots, ka investīcijas atmaksāsies tuvāko 3 gadu laikā. 

Robotizēto sistēmu uzstādīšana tika pabeigta decembrī un patlaban tiek veikta pēdējā iekārtu testēšana. Paredzēts, ka kraušanas robots strādāt ar pilnu jaudu sāks jau februārī, savukārt svēršanas un iepakošanas sistēmas sāks darboties martā. Beidzoties ārkārtējai situācijai valstī, ko izraisījusi vispasaules Covid-19 pandēmija, plānots uzstādīt vēl divas analogas svēršanas un pakošanas robotizētās sistēmas.  

“Modernu tehnoloģiju ieviešana pārtikas ražošanas nozarē ir neizbēgama, ja uzņēmumi Eiropas konkurences tirgū vēlas saglabāt efektivitāti un ilgtspējību. Mēs esam pirmais uzņēmums Baltijas valstīs, kas uzstādījis šāda veida robotus. Covid-19 vispasaules pandēmija mums visiem putnu gaļas tirgū radījusi sarežģītus apstākļus, taču, neskatoties uz to, spējām pabeigt šo nozīmīgo modernizācijas projektu. Pateicoties tam, vēl vairāk paaugstināsies mūsu ražošanas procesu drošība un efektivitāte, vienlaikus atrisināsim darbaspēka trūkuma problēmu,” norāda “Putnu fabrika Ķekava” valdes priekšsēdētājs Andrijus Pranckevičs.

Robotizētas svēršanas un iepakošanas sistēmas nodrošinās katra produkta iepakojuma identisku svaru, kas ir ļoti svarīgi lielveikaliem, kuri vēlas pārdot produktus par vienādu cenu. Turklāt modernās sistēmas uzlabos produktu drošību, jo viss process noritēs bez cilvēku iejaukšanās. Svēršanas un iepakošanas roboti iepakos līdz pat 15 tonnām putnu gaļas produktu ik dienu, kas ir līdzvērtīgi aptuveni 6 darbinieku slodzei ražošanas līnijā.

Tikmēr otra robotizētā sistēma palīdzēs ar produkta sagatavošanu transportēšanai. Vistu gaļas lielo bloku kraušana un komplektēšana uz koka paletēm ir fiziski smags darbs, kam šobrīd nepieciešami astoņi darbinieki. Taču, pateicoties jaunajai tehnoloģijai, viena robotizēta roka paveiks šo darbu raitāk un efektīvāk, nokomplektējot līdz pat 30 tonnām produktu vienā dienā.

Pranckevičs skaidro, ka jaunie roboti palīdzēs atrisināt darbaspēka trūkuma problēmu. “Ķekavā, kurā atrodas mūsu ražotne, dzīvo aptuveni 5000 cilvēku, bet mēs nodarbinām 820 strādājošos. Tāpēc kvalificēta darbaspēka trūkums ir viena no mūsu galvenajām problēmām jau vairākus gadus pat neskatoties uz to, ka piedāvājam konkurētspējīgu atalgojumu, mūsdienīgus darba apstākļus, dažādus bonusus un transportu tiem darbiniekiem, kuri nedzīvo Ķekavā. Protams, nebūs tā, ka roboti aizvietos mūsu kvalificētos darbiniekus, gluži pretēji – tie samazinās fiziska darba apjomu un ļaus mūsu darbiniekiem vairāk paveikt nozīmīgākus darba uzdevumus, kurus nav iespējams automatizēt,” saka A. Pranckevičs.

Zaļā Josta - Reklāma