Psihiskās veselības kampaņu “Viss ir Norm.a” turpina stāsts par dzīvi ar bipolāri afektīviem traucējumiem

Veselības ministrijas īstenoto kampaņu “Viss ir Norm.a” turpina stāsts par bipolāri afektīviem traucējumiem. “Kad ir mānijas epizode, varu uzņemties ļoti daudz pienākumu, ir ļoti daudz enerģijas. Varu negulēt stundām un nejūtos noguris. Līdz vienā brīdī salūztu un vairs nespēju izdarīt to, ko esmu apņēmies, kur nu vēl visu pārējo, kas jādara ikdienā,” savā pieredzē atklāti dalās Aivis. 

Viņš atzīst, ka meklēt palīdzību pamudinājušas bailes, neziņa un kauna izjūta: “Es nesapratu, kas ar mani notiek. Tad arī devos pēc palīdzības. Terapija man palīdz saprast, kas esmu es un kas ir mani traucējumi. Reizēm ir grūti atbildēt uz jautājumu, kas ir traucējumi un kas – nav. Jo tie ir tik cieši savijušies ar manu personību, ka es to šobrīd šķetinu kopā ar terapeitu.”

Aivja video stāsts par dzīvi ar bipolāri afektīviem traucējumiem ir pieejams gan īsajā versijā (https://youtu.be/atIlCjGxImo), gan garajā, kas atklāj viņas pieredzi plašāk (https://youtu.be/iWbmuFz1nn4).Ar kampaņas septīto stāstu rakstītā formātā* var iepazīties Veselības ministrijas portālā ESparveselibu.lv (https://esparveselibu.lv/viss-ir-norma-bipolari-afektivie-traucejumi).*Pārpublicēšanas gadījumā lūgums pievienot atsauci un saiti uz oriģinālo rakstu portālā ESparveselibu.lv.

Nebaidīties runāt par problēmām un savlaicīgi lūgt palīdzību

Viens no kampaņas “Viss ir Norm.a” mērķiem ir palīdzēt atpazīt dažādas psihiskās saslimšanas vai grūtības un mudināt savlaicīgi vērsties pēc palīdzības. Nelielas garastāvokļa svārstības raksturīgas daudziem. Taču, ja emocionālās reakcijas kļūst izteiktas un traucē veikt savus ikdienas pienākumus vai pildīt saistības, tas var liecināt par bipolāri afektīviem traucējumiemTos raksturo, piemēram, enerģijas pārpilnība, grandiozu ideju būvēšana, pārspīlēts dzīvesprieks, runas plūdi un augsts pašvērtējums, kas mijas ar interešu un dzīvesprieka zudumu, nogurumu, enerģijas trūkumu, bezcerības un vainas izjūtu, domām par pašnāvību. 

Savā stāstā Aivis atklāj, ka smagākajā lūzuma punktā bijis arī pašnāvības mēģinājums. “Tas bija pagrieziena punkts, kad sapratu – tiklīdz būšu ārā no slimnīcas, došos pie ārsta un mēs to izrunāsim. Es meklēšu terapeita palīdzību. Tā sākās atveseļošanās posms, kas joprojām turpinās.” Aivis mudina līdzcilvēkus pieskatīt vienam otra psihisko veselību – spēt saprast un sajust, ja otram nepieciešama palīdzība. Kā rīkoties tuviniekiem? “Nemēģināt nosodīt par to, ka cilvēks nejūtas kā pārējie, ka jūtas sliktāk. Mēģināt uzvirzīt uz pareizā ceļa, parādīt, ka, iespējams, ir nepieciešama profesionāla palīdzība,” viņš skaidro.

Aivja stāsts par bipolāri afektīviem traucējumiem (īsā versija): 

Aivja stāsts par bipolāri afektīviem traucējumiem(garā versija): 

Kampaņas “Viss ir Norm.a” ievada video: 

Līdz šim publicētie “Viss ir Norm.a” stāsti: 

https://esparveselibu.lv/viss-ir-norma-anoreksija

https://esparveselibu.lv/viss-ir-norma-alkohola-atkariba

https://esparveselibu.lv/viss-ir-noma-narkotiku-atkariba

https://esparveselibu.lv/viss-ir-norma-nesuicidals-paskaitejums

https://esparveselibu.lv/viss-ir-norma-depresija

https://esparveselibu.lv/viss-ir-norma-robezstavokla-personibas-traucejumi

Zaļā Josta - Reklāma